Методът за управление на работния процес Kanban може да се

...
Методът за управление на работния процес Kanban може да се
Коментари Харесай

Kanban в ежедневието или как да управляваме задачите си като професионалист


Методът за ръководство на работния развой Kanban може да се употребява във всяка област
(снимка: CC0 Public Domain)

Валерий Борзов

Kanban – известният способ за образно ръководство на процеси, не е единствено за ИТ експерти и планови мениджъри! Всеки, който реши да ползва правилата на Kanban към дилемите си в всекидневието, ще открие голямата му изгода и успеваемост.

Затова, за какво да пазим Kanban единствено за нас, експертите? Аз го употребявам, с цел да провеждам домакинските и фамилните ни задания. Кой би помислил, че децата ми, вместо да играят Minecraft, ще плъзгат бележки по таблото, закачено на видно място в кухнята, и ще се радват, когато ги реалокират от колоната „ В развой на осъществяване ” в колоната „ Готово ”! Всичко е с помощта на Kanban, който ми оказва помощ да подкрепям живота си релативно проведен.

Как методът Kanban разрешава на фамилията ми да ръководи дейно домакинските задания и да им се любува?

Kanban е способ за ръководство на работния развой, който може да се употребява във всяка област, освен в ИТ. Базира се на визуализация на работния развой и ограничение на броя на незавършените задания за възстановяване на успеваемостта и продуктивността. С други думи, Kanban оказва помощ да се провежда и усъвършенства работата, да се направи по-структурирана и транспарантна и да се усъвършенства качеството на осъществяване на дилемите.

В Kanban има 6 практики. Всяка от тях е значима и хармонично добавя останалите. Колко надълбоко навлизате във всяка процедура дефинира зрелостта на вашата система, само че въпреки всичко, Kanban моделът на зрялост е обособена тематика за разискване.

И по този начин, какви са тези практики и по какъв начин ги използваме в моето семейство на равнище домакинство? Ето по какъв начин!

1. Visualize

Обикновено експертите споделят, че употребяват Kanban за план, в случай че имат табло с колони в Jira. Kanban таблото е превъзходен метод за визуализиране на процеси, само че това е единствено една от шестте практики на метода.

В нашето семейство също използваме табло, с цел да демонстрираме положението на избрани задания. Използваме коркова дъска, която окачихме в кухнята. За визуализация сме подготвили лепящи бележки в разнообразни цветове и маркери. Трябва да купите нови пердета? Добре, просто вземете жълт стикер, напишете „ Да купя нови пердета за спалнята ” и го залепете в графата „ todo ”.

2. Limit Work in Progress (WIP)

Ние ограничаваме броя на дилемите за осъществяване от всеки член на фамилията. Защо? Ако няма ограничаване, тогава след седмица ще има закъснение на дилемите, само че пък всички те ще са „ В развой на осъществяване ”, а това ще включва дузина скъпи задачи-покупки, които не могат да бъдат приключени едновременно.

Каква задача да поема – да проучвам пазара на перални машини, да закарам колата в сервиз, да купя нови маратонки, да проуча подобаващ курс по немски език за децата? Оказва се, че съм претрупан – прекомерно доста задания едновременно. Или непрекъснато превключвам сред тях, като не ги приключвам до дъно, или съм ангажиран с една задача и просто пренебрегвам останалите. Съгласете се, че в това няма смисъл.

В допълнение, WIP лимитът ви („ Work-in-progress ” или „ В развой на осъществяване ”) оказва помощ да разберете по кое време да поемете идната задача. Много просто – идната задача се тегли, когато има свободен слот. Работят ли се 2 задания от най-много 2? Добре, няма да поемам нова. Завършил съм една (най-накрая си купих нови маратонки – мисля, че това е 10-ти чифт) – автоматизирано вземам идната задача от колоната вляво. Ето по какъв начин работи механизмът Pull (за разлика от Push, където мениджърът ви разпорежда задания, без да ви пита – познато ли ви е?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР