Метеоролозите от Българската академия на науките (БАН) изпратиха гневно писмо

...
Метеоролозите от Българската академия на науките (БАН) изпратиха гневно писмо
Коментари Харесай

Председателят на БАН: Може част от НИМХ да отиде към правителството, но не целият

Метеоролозите от Българската академия на науките (БАН) изпратиха яростно писмо да премиера Бойко Борисов . Те желаят тяхната конструкция да напусне академията, тъй като е недофинансирана. Синоптиците се оплакаха, че отпуснатите спомагателни средства за Българска академия на науките не са били разпределени заслужено.
Метеоролозите от Българска академия на науките заплашиха да спрат работа Служителите в Национален институт по метеорология и хидрология обявиха, че управлението на Българска академия на науките е оказало напън върху тях за преустановяване на протестните дейности
Вече половин година метеоролозите стачкуват против дефицита на средства за заплати. Днес те ще се срещнат с премиера Борисов и с министъра на образованието Красимир Вълчев , с цел да обсъдят прекосяването на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Министерството на образованието.

Председателят на Българска академия на науките проф. Юлиан Ревалски разгласи в изявление за предаването „ Тази сутрин”, че от академията са срещу прекосяването на целия институт по метеорология – с с всички хора и с цялата база, към едно министерство. Може да има някаква Национална хидрометеорологична работа към държавното управление, посочи той.

Проф. Ревалски призна, че от отпуснатите 15 млн. лева в допълнение за Българска академия на науките дребен % е отишъл към Национален институт по метеорология и хидрология. Причината била критериите, по които се разпределят средствата, които дават приоритет на научната активност. При тях научната активност е 1/7, посочи ръководителят на Българска академия на науките.

Директорът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов разгласи пред bTV, че техните претенции са добре аргументирани и са подготвени да ги защитят. По думите му тази година даже не са им отпуснати средства за възнаграждение на нощния труд, а 220 души от института работят на денонощен режим.

Вижте повече във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР