Метеорният поток Джеминиди ще може да бъде видян в нашето

...
Метеорният поток Джеминиди ще може да бъде видян в нашето
Коментари Харесай

Метеорният поток Джеминиди на 13 и 14 декември

Метеорният поток Джеминиди ще може да бъде забелязан в нашето полукълбо на 13 и 14 декември, като пикът му се чака да бъде на 13-ти към 2 часа сутринта българско време.

За разлика от други години, тази вечер има идеални условия да се насладим на спектакъла. Очаква се небето да е ясно, а луната е във фаза последна четвърт, което дава обещание нощта да е задоволително тъмна. Така метеорният поток ще се открои напълно отчетливо. Освен това, Джеминидите са съвсем два пъти по-бавни от Персеидите и Леонидите - едвам 79 200 благи в час, и ще можем да ги забележим не като проблясващи светлинки, а като същински падащи звезди.

Джеминидите са наречени по този начин, тъй като произлизат от радиант (привидната точка, от която се появяват), намиращ се в съзвездието Близнаци (от лат. Gemini). Нещо извънредно за тях е фактът, че за разлика от Леонидите и Персеидите, които произлизат от комети, източникът на Джеминидите е каменист метеорит с орбита, типична за комета - това е метеоритът Фаетон 3200. Джеминидите са по-отскоро познати на хората - за пръв път те са следени едвам през 1862 година

Тази вечер астрономите дават обещание същинско звездно шоу - по калкулации на Дружеството по известна астрономия ще забележим приблизително по две падащи звезди на минута, което при идеални условия би било към 60 на час. Последно явлението е следено през 2014 година, когато изискванията също са били удобни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР