Meta започва да блокира достъпа до новини на своите платформи в Канада

...
Meta започна да премахва новинарско съдържание от Facebook и Instagram
Коментари Харесай

Meta започна да премахва новинарско съдържание от Facebook и Instagram в Канада, съобщи гигантът на социалните медии във вторник, в отговор на наскоро приетото законодателство в страната, което изисква от технологичните компании да договарят плащания на новинарски организации за хостване на тяхното съдържание.

В резултат на този ход – който Meta по-рано каза, че ще се случи преди законът да влезе в сила – канадските потребители на Meta вече няма да могат да кликват върху връзки към новинарски статии, публикувани във Facebook и Instagram.

Промените започнаха във вторник и ще настъпят постепенно през следващите седмици, каза говорителят на Meta Анди Стоун.

Решението идва на фона на глобален дебат относно връзката между новинарските организации и компаниите за социални медии относно стойността на новинарското съдържание и кой може да се възползва от него.

Google също обяви, че планира да премахне новинарско съдържание от своите платформи в Канада, когато законът влезе в сила, което може да стане до декември.

Канадското законодателство, известно като законопроект C-18, получи окончателно одобрение през юни. Той има за цел да подкрепи устойчивостта на новинарските организации чрез регулиране на „дигиталните новинарски посредници с оглед на повишаване на справедливостта на канадския дигитален новинарски пазар“.

Това идва след приемането на австралийски закон от 2021 г., на който технологичните платформи първоначално се противопоставиха, като предупредиха, че по подобен начин ще ги принуди да премахват новинарско съдържание. Оттогава платформите постигнаха доброволни споразумения с редица новинарски издания в тази страна.

Предложения с единомислие бяха представени по целия свят на фона на обвиненията, че технологичната индустрия е унищожила местната журналистика, като е изсмукала милиарди приходи от онлайн реклама.

През май Meta също заплаши да премахне новинарско съдържание от Калифорния, ако щатът придвижи напред със законопроекта за споделяне на приходите. Законодателството беше спряно миналия месец.

А на федерално ниво Сенатът на САЩ през юни придвижи законопроект, който ще даде възможност на новинарските организации да преговарят съвместно за по-голям дял от приходите от реклама срещу онлайн платформи, благодарение на предложеното освобождаване от антитръстови правила за издатели и разпространители.

В публикация в блог във вторник Мета каза, че канадското законодателство „представя погрешно стойността, която получават новинарските издания, когато избират да използват нашите платформи“.

„Законодателството се основава на неправилната предпоставка, че Meta се облагодетелства несправедливо от новинарско съдържание, споделено на нашите платформи, когато е вярно обратното“, се казва в публикацията в блога. „Новинарските издания доброволно споделят съдържание във Facebook и Instagram, за да разширят аудиторията си и да помогнат на печалбата си.“

Канадските потребители на платформите на Meta ще продължат да имат достъп до новинарско съдържание онлайн, като посещават директно уебсайтовете на новинарските издания или като се регистрират за техните абонаменти и приложения.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР