Meta предприема стъпки за прекратяване на достъпа до новини в Канада заради закона за плащанията на издателите

...
Meta Platforms започна процеса за прекратяване на достъпа до новини
Коментари Харесай

Meta Platforms започна процеса за прекратяване на достъпа до новини във Facebook и Instagram за всички потребители в Канада, каза във вторник в отговор на законодателство, изискващо интернет гигантите да плащат на издателите на новини.

Законът за онлайн новините, приет от канадския парламент, ще принуди платформи като майка на Google Alphabet и Meta да договарят търговски сделки с канадски издатели на новини за тяхното съдържание.

„Новинарските издания доброволно споделят съдържание във Facebook и Instagram, за да разширят аудиторията си и да помогнат на печалбата си“, каза Рейчъл Кърън, ръководител на обществената политика на Meta в Канада. „За разлика от тях знаем, че хората, които използват нашите платформи, не идват при нас за новини.“

Офисът на канадския министър на наследството Паскал Сейнт-Онге, който отговаря за отношенията на правителството с Meta, не отговори веднага на искане за коментар.

В кампания срещу закона, която е част от по-широка глобална тенденция да се накарат технологичните фирми да плащат за новини, Meta и Google заявиха през юни, че ще блокират достъпа до новини на своите платформи в страната.

Законодателството на Канада е подобно на новаторски закон, който Австралия прие през 2021 г. и предизвика заплахи от Google и Facebook да ограничат услугите им.

И двете компании в крайна сметка сключиха сделки с австралийски медийни компании, след като бяха предложени изменения в законодателството.

Но по отношение на канадския закон Google твърди, че той е по-широк от тези, приети в Австралия и Европа, тъй като налага цена на връзките към новинарски истории, показвани в резултатите от търсенето, и може да се прилага за издания, които не произвеждат новини.

>

Meta каза, че връзките към новинарски статии съставляват по-малко от 3 процента от съдържанието на емисиите на потребителите и твърди, че новините нямат икономическа стойност.

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза през май, че подобен аргумент е погрешен и „опасен за нашата демокрация, за нашата икономика“.

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР