Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти

...
Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти
Коментари Харесай

Meta разширява програмата си за проверяване на факти и добавя нов партньор в България

Meta разгласи, че уголемява програмата си за регулиране на обстоятелства в България и прибавя Factcheck.bg като сътрудник. Сайтът е българска платформа за инспекция на обстоятелства. Тя е сертифицирaна от самостоятелната Международна мрежа на проверителите на обстоятелства (International Fact-Checking Network). Сайтът ще работи със своя екип на български език. Той ще преглежда и прави оценка точността на наличието в България в допълнение на работата, която организация AFP (Агенция „ Франс прес “) към този момент прави в страната.

Като част от битката на Meta против разпространяването на погрешна информация, Meta си партнира с самостоятелни проверители на обстоятелства от целия свят, които преглеждат и правят оценка точността на наличието и има най-голямата мрежа за регулиране на информация измежду всички платформи.

Когато проверител оцени обещано наличие като недостоверно, Meta стартира да го демонстрира по-надолу във фийда

Това доста понижава разпространяването му. Това предотвратява разпространяването на дезинформация и понижава броя на хората, които я виждат. Страници, групи и сметки, които наново споделят дезинформационни материали, също ще виждат спад в разпространяването и ще им бъде отнета опцията да осъществят облаги и да пускат реклами.

Когато обява е маркирана като подправена информация, Meta предизвестява потребителите, които я виждат или пробват да я споделят, за това, че съдържа погрешни изказвания. Проверителите на обстоятелства не отстраняват изявления, сметки или страници от Фейсбук или Instagram.

„ Радваме се, че Factcheck.bg е наш сътрудник за регулиране на обстоятелства в България. Разширяването на програмата ни за регулиране на обстоятелства посредством трети лица е значима стъпка в борбата ни против дезинформацията и към това да помогнем на българите да употребяват платформата ни безвредно ”, разяснява Витния Салдава, началник на отдел „ Обществени политики “ за България в Meta.

„ Постоянно търсим способи, които да оказват помощ против разпространяването на подправена информация в платформата ни. Осъзнаваме значимостта от партньорство с локални специалисти, с цел да го реализираме. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в световната ни стратегия “, сподели Джеймс Морган, управител „ Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините “ в Meta.

Тази стратегия е в сходство с тристепенния модел за възстановяване на качеството и достоверността на изявленията в потока с вести в приложенията на Meta

Съгласно този модел Фейсбук отстранява сметки и изявления, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики. Meta лимитира разпространяването на погрешни вести и подозрително наличие като кликбейтове и предизвестява потребителите, давайки им повече подтекст за изявленията, които виждат.

„ Мисията на Factcheck.bg e да се бори против дезинформацията. Това става капроверявайки обстоятелствата по отношение на най-високите стандарти на професионалната публицистика по тематики от публично значение. Партньорството с Meta ни дава опция да работим в поддръжка на тази миси. То ще ни разреши да се противопоставяме на разпространяването на дезинформацията в една от най-посещаваните обществени мрежи в България ”. Това съобщи Кристина Христова, началник на плана Factcheck.bg.

Factcheck.bg ще стартира да ревизира информация във Фейсбук и Instagram от март тази година. Това е вторият сътрудник на Meta в България след AFP, който ще ревизира обстоятелствата. Meta работи с над 100 организации за инспекция на информация на повече от 60 езика по целия свят. Компанията влага в разнообразни способи да увеличи напъните си в тази тенденция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР