Meta, Microsoft, X и Match Group поискаха от съда на

...
Meta, Microsoft, X и Match Group поискаха от съда на
Коментари Харесай

Meta, Microsoft и X съдят Apple заради новите ограничения за платежните системи на трети страни в iOS

Meta, Microsoft, X и Match Group желаеха от съда на Съединени американски щати да отхвърли желанието на Apple да позволи потреблението на способи за заплащане от трети страни в онлайн магазина App Store, съобщaва Bloomberg. Компаниите означиха, че настояванията на Apple от 9 страници включват „ десетки правила и ограничавания, към които разработчиците би трябвало да се придържат, с цел да имат право да включат външна връзка за покупка в своите приложения “.

В взаимна искова молба Meta, Microsoft, X и Match показват, че желанията на Apple са несъвместими с решение от 2021 година. Тогава то откри, че компанията от Купертино е нарушила калифорнийските закони за нелоялна конкуренция, изисквайки от нея да разреши на разработчиците на приложения да насочват потребителите към личните си платежни системи. Отбелязва се също, че Apple постанова нови ограничавания на разработчиците на приложения, които подсигуряват, че ценовата конкуренция, която правосъдното предписание имаше за цел да насърчи, в никакъв случай няма да се реализира.

Миналата година апелативният съд удостовери решение на арбитър от Оукланд от 2021 година. Според него бизнес моделът на Аpple нарушава калифорнийския закон, като лимитира разработчиците да популяризират информация за различни системи за заплащане, които биха разрешили на потребителите да заплащат по-малко. Apple получава своя дял от всяка покупка, направена в App Store.

По това време Apple даде обещание да разреши на всички приложения на трети страни, продавани в Съединени американски щати да включват външна връзка към уеб страницата на разработчика за обработка на заплащания. Миналата седмица обаче Epic Games изиска от Apple да наруши закона, защото е направила външните връзки „ търговски неприложими “, като е въвела нови такси.

Макар, че Apple разрешава на разработчиците на приложения да включват външни връзки към различни системи за заплащане, тя желае да получава 12% или 27% дял от приходите от разработчиците, които се откажат от нейната инфраструктура.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР