Meta - компанията зад Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че

...
Meta - компанията зад Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че
Коментари Харесай

Meta плаши със спиране на новините в САЩ заради нов закон

Meta - компанията зад Фейсбук, Instagram и WhatsApp, разгласи, че ще отстрани новинарското наличие от своите платформи на територията на Съединени американски щати, в случай че бъде признат нов закон, който ще изисква от нея да се споразумее с издателите по какъв начин да им заплаща за материалите, към които се разгласяват линкове, оповестява The Register.

планува медийните компании да имат опцията за договаряния с огромните онлайн платформи за " разпоредбите и изискванията за достъпа на съответната платформа до цифрово новинарско наличие ".
 Как се губят $67 милиарда за ден? Компанията майка на Фейсбук Meta знае отговора
Как се губят $67 милиарда за един ден? Най-голямата обществена мрежа знае отговора

Инвеститорите губят доверие в " метавселената " на Зукърбърг

Очаквано, Meta не са съгласни с предлагането. " Ако Конгресът одобри недомислен закон за публицистиката като част от пакет, обвързван с националната сигурност, ще бъдем принудени да обмислим премахването на новините от платформата вместо да се примирим с наложени от държавното управление договаряния, които не вземат под внимание това, че прибавяме стойност на медиите посредством повишен трафик и повишен брой клиенти ", написаха в публична позиция от компанията.

Те са безапелационни - никой не трябва да заплаща за наличие, което потребителите не желаят да виждат, а проектозаконът основава сходство на картел, в което от едно сдружение се изисква да субсидира други.

Познати думи

Реториката на Meta не е изненадваща, а причините не са нови. През 2021 година Австралия също задължи огромните онлайн платформи да си заплащат за новините, които демонстрират. За няколко седмици Фейсбук не показваше вести от страната, само че по-късно седна на масата за договаряния.
 Фейсбук ще заплаща за новинарското наличие в Австралия
Фейсбук ще заплаща за новинарското наличие в Австралия

След като страната одобри противоречивия закон, който цели платформите да заплащат за новинарско наличие

Тезата на държавното управление беше, че новините са скъпи за аудиторията на Фейсбук и Гугъл и по тази причина те би трябвало да оказват помощ финансово за действието на медиите. Немалък фактор обаче е и дейната позиция на някои от най-големите издатели като Рупърт Мърдок, които виждат свободното разпространяване на наличие онлайн като конкуренция за личните им платформи.

Американският законов текст обаче дава опция и на по-малки издатели да договарят за цената на своето наличие.

Какво ще се случи?

На няколко пъти през годините Фейсбук " флиртува " с медиите. Експлозивният растеж на известността на обществената мрежа по време на Арабската пролет през 2011 година сподели нейната дарба да служи за всеобщо осведомление - като инструмент на одобрените медии и като самобитен мегафон за гражданските деятели.

Така Фейсбук стартира да провежда образования за публицисти, да финансира медийно наличие (видеа и качени непосредствено на платформата публикации във формат Instant Articles) и да създава специфични принадлежности за издатели.
 Гугъл, Фейсбук и Twitter ще би трябвало да се оправят с подправените вести или ги грозят съществени санкции
Какви санкции могат да " отнесат " Гугъл, Фейсбук, Twitter, в случай че не се оправят с " дийпфейк "?

Технологичните колоси могат да изгубят до 6% от световния си оборот

Скандалите с подправените вести като тези към Брекзит, избора на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати или в по-ново време с COVID-19 и имунизациите сложиха обществената мрежа в комплицираното състояние да дава отговор за медийното наличие, което логаритмите ѝ популяризират измежду милиардите ѝ консуматори. Последва завой към повече интеракции с близки и познати и по-малко проявление на наличие от страници. Органичният трафик към страниците понижа доста. Много от журналистическите планове на Фейсбук бяха замразени.

Сега най-голямата обществена мрежа се ориентира към къси видеа вид TikTok, а китайската хитова обществена платформа не дава съвсем никакви благоприятни условия на основателите на наличие да изпращат аудиторията си към външния уеб сайтове.

При последните всеобщи съкращения и някои от главните лица, свързани с медийното наличие. Така наподобява изцяло допустимо Фейсбук в кратковременен проект въпреки всичко да договаря с американските медии, само че с мисълта да ги зареже сега, в който е подготвена за това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР