Meta, компанията майка на Facebook, получи рекордна глоба в размер

...
Meta, компанията майка на Facebook, получи рекордна глоба в размер
Коментари Харесай

ЕС удари собственика на Facebook с рекордна глоба за лични данни

Meta, компанията майка на Фейсбук, получи рекордна санкция в размер на 1,2 милиарда евро от водещия регулатор за отбрана на персоналните данни в Европейския съюз. Причината е, е нарушила разпоредбите за обработка на потребителска информация. Компанията получи пет месеца, с цел да спре да трансферира данни в Съединени американски щати.

Глобата, наложена от ирландския комисар по отбрана на данните (DPC), пристигна, откакто Meta престъпи взетото през 2020 година решение от съда на Европейски Съюз, с което бе разгласен за недействителен пактът сред блока и Съединени американски щати за трансгранично прекачване на информация за потребителите. Въпреки това тя продължи да го прави.

Новата санкция надвишава предходната рекордна глоба на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни от 746 млн. евро, наложена от Люксембург на Amazon.com Inc през 2021 година

Битката за това къде Фейсбук съхранява персоналните данни стартира преди 10 години, когато австрийският деятел Макс Шремс повдигна въпроса в светлината на разкритията на някогашния помощник на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати Едуард Сноудън.

Meta съобщи в изказване, че ще апелира решението, в това число „ голословната и ненужна санкция, която основава рисков казус за безчет други компании “.

Гигантът в региона на обществените медии повтори, че чака нов пакт, който да улесни безвредното прекачване на персонални данни на жители на Европейски Съюз към Съединените щати. Според нея той ще бъде прибавен, преди да се наложи да спре прехвърлянето.

По-рано компанията се закани, че блокирането на трансграничното прекачване може да я принуди да прекрати услугите на Фейсбук в Европа. „ Без опция за трансгранично прекачване на данни интернет рискува да бъде раздран на национални и районни силози “, съобщи Meta.

През март DPC съобщи, че има вяра новата рамка за отбрана на данните – контрактувана от Брюксел и Вашингтон през март 2022 година – да бъде подготвена до юли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР