Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, беше глобена с

...
Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, беше глобена с
Коментари Харесай

ЕС глоби с 400 млн. евро Meta за нарушаване на права за поверителност

Meta, компанията майка на Фейсбук и Instagram, беше санкционирана с съвсем 400 милиона евро от главния регулатор по правата за дискретност за нарушаването им. Някои специалисти считат, че този ход може да заплаши главния източник на доходи за компанията.

В сряда Комисията за отбрана на данните на Ирландия наложи две обособени санкции - 210 млн. евро на Фейсбук за нарушение на знаковите правила на блока за отбрана на персоналните данни и 180 млн. евро на Instagram за сходни нарушавания.

Решението също по този начин разпорежда на Meta да приведе метода си към обработката на потребителски данни в сходство със законодателството на Европейски Съюз в границите на три месеца, което може да има обилни последствия за метода, по който двете обществени мрежи употребяват персоналните данни за реклама, които са главният източник на доходи за компанията с оборот 335 милиарда $.

Преди влизането в действие на Общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на данните (GDPR) през май 2018 година Meta вкара промени в своите условия за прилагане на услугите, като ги направи налични за потребителите единствено в случай че те се съгласят, че данните им могат да бъдат обработвани за даване на тъкмо ориентирана реклама.

Ирландският регулаторен орган обаче откри, че Meta на процедура принуждава потребителите да одобряват тези условия, като твърди, че " няма право да употребява правното съображение " контракт " като даване на законно съображение за обработването на персонални данни ".

Meta съобщи, че ще апелира решението и че методът ѝ е в сходство с разпоредбите за отбрана на персоналните данни в Европа. " Твърдо имаме вяра, че нашият метод съблюдава GDPR, заради което сме разочаровани от тези решения и имаме намерение да апелираме както решенията всъщност, по този начин и санкциите. "

Meta добави: " Тези решения не попречват целевата или персонализираната реклама в нашата платформа. Решенията се отнасят единствено до това кое правно съображение употребява Meta при предлагането на избрани реклами. Рекламодателите могат да продължат да употребяват нашите платформи, с цел да доближават до евентуални клиенти, да развиват бизнеса си и да основават нови пазари. "

Според правни специалисти и деятели за отбрана на персоналните данни обаче решението, в случай че бъде доказано, може да подкопае бизнес модела на Meta, написа Блумбърг..

Австрийският деятел за отбрана на персоналните данни Макс Шремс съобщи: " Това е голям удар върху приходите на Meta в Европейски Съюз. Сега хората би трябвало да бъдат питани дали желаят данните им да бъдат употребявани за реклами или не... Решението също по този начин подсигурява равни условия с други рекламодатели, които също би трябвало да получат единодушие за прилагане на услугата ".

Джонатан Комптън, сътрудник в лондонската адвокатска адвокатска фирма DMH Stallard, съобщи: " По-дълбокият проблем за Фейсбук, която разчита на персонализирането на рекламите за потребителите за към 80% от приходите си, е, че това дело удря в основата на този модел, като на процедура лишава софтуерните компании от опцията да употребяват персонални данни, с цел да приспособяват рекламните артикули към обособените консуматори, в случай че това значи да се събират техни потребителски данни, с цел да се извърши адаптирането ".

Мета е била санкционирана с почти 1,3 милиарда евро в Ирландия по пет разнообразни каузи за по-малко от две години. Освен финансовата тежест за Meta, санкциите акцентират различията по отношение на метода, по който се ползват разпоредбите за отбрана на персоналните данни в Европа.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР