Местното производство на по-големи количества храни е важно и това

...
Местното производство на по-големи количества храни е важно и това
Коментари Харесай

Министър Гечев: Местното производство на по-големи количества храни е важно и това се доказва особено в период на кризи

Местното произвеждане на по-големи количества храни е значимо и това се доказва  изключително в интервал на рецесии.

Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев по време на конференция  „ Агросекторът в рецесия. Спешни ограничения “, която е част от 16-я Коледен конгрес от Националната акция „ Да! На българската храна “.

„ Хранителната сигурност е нежно нещо в актуалния свят. Видя се, че доставките на храни не са това, което бяха. Не е екологично да транспортираш артикули от другия завършек на света, а става и доста скъпо при тези цени на горивата “, акцентира земеделският министър. И посочи, че Министерството на земеделието планува да проведена полемика през месец януари с всички български евродепутати, във връзка с Стратегията „ От фермата до трапезата “, която е продължение на Зелената договорка. „ Трябва да работим за това да имаме храна българско произвеждане, да е налична, качествена, сертифицирана и не на последно място безвредна “, сподели министърът.

Явор Гечев изясни за Стратегическия проект, че е чисто нов инструмент, друг от всички до този миг – много по-сложен и изчерпателен. „ Той включва обезщетителните ограничения досега по дирек 1, Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), капиталовата част, както и Програмата по лозарство и винарство, секторните интервенции, Програмата по пчеларство и доста законодателни задължения. В Стратегическия проект е заложена визията на Европа,  която ние би трябвало да реализираме, във връзка с селското стопанство “, добави той.

Аграрният министър сподели още, че народните представители на първо четене са одобрили импортираните промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, като актуализацията му е послужила за законното въвеждане на Стратегическия проект. „ Това ще даде опция земеделските стопани и преработватели от всички сектори да могат да се възползват от европейската и българската взаимност “, разяснява още той. По думите му работата по документа ще би трябвало да продължи, да се преразглеждат текстове, които да се приспособяват към българското законодателство в идващите две години. „ Вярвам, че в постоянния кабинет ще има мощен експертен екип, който ще се оправи с това предизвикателство “, посочи той.

Явор Гечев означи, че в подтекста на подпомагането за справяне с икономическите последствия,  Европа е дебитор на страните членки, изключително на тези от по-източна част. „ Изключителната финансова поддръжка тази година,  в размер на близо 1 милиарда лв., поради Ковид пандемията и Украинската помощ, е съвсем и единствено от държавния бюджет. Единствено спомагателната поддръжка от ПРСР, с бюджет от към 60 млн. лв., идва от Европа “,  акцентира той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР