Местното държавно пристанище в Колобжег, Полша, ще стане транзитно пристанище

...
Местното държавно пристанище в Колобжег, Полша, ще стане транзитно пристанище
Коментари Харесай

Полша ще увеличи броя на пристанищата за транзит на украински селскостопански продукти

Местното държавно пристанище в Колобжег, Полша, ще стане директно пристанище за артикули от Украйна от 28 април, а локалната данъчна администрация към този момент е подготвена да договаря за откриването на склад за краткотрайно предпазване , съобщи полският министър на развиването и технологиите Валдемар Буда.

" Бих желал да ви осведомявам, че на 28 април ще прибавим първото пристанище на локалната власт в Колобжег към държавните пристанища за пренос от Украйна. В същото време администрацията е отворена за разискване на стартирането на оборудване за краткотрайно предпазване ", написа той в Twitter.

Решението на полските управляващи за възбрана на вноса на селскостопански артикули от Украйна, което беше оповестено предходната седмица, в същото време разрешава директното им прекосяване през пристанища, по-специално през четири полски държавни пристанища - Гданск, Гдиня, Шчечин и Свиноуйшче.

Според представители на пристанище Колобжег, представени от polskieradio24.pl, от предходната година пристанището се е занимавало главно с експорт на украинска царевица, а след несъгласието с износа и преноса на украински селскостопански артикули за една нощ е изгубило половината от оборота си.
 Румъния се отхвърли да не разрешава вноса на украинско зърно
Румъния се отхвърли да не разрешава вноса на украинско зърно

Букурещ изчаква ограниченията на Европейска комисия

" Украинските артикули бяха доставени на (...) пристанището в Колобжег. През 2022 година бяха изпратени 80 хиляди тона, а през тази година - към 25 хиляди тона. Обикновено 95% от тях бяха царевица . Транспортирахме повече от Свиноуйще ", сподели Артур Лиевски, ръководител на Съвета на пристанище Колобжег.

Пристанище Колобжег може да обработва 300 хиляди тона артикули от Украйна годишно. Ако построим още един склад и закупим съоръжение за претоварване , пристанището ще може да усили обработката на товари до 500 000 тона годишно.

Според Лиевски реконструкцията на сериозната и хидротехническата инфраструктура, както и модернизацията на входа на пристанището, ще усилят размера на претоварване до 1,5 млн. тона годишно. Тази рационализация изисква вложения в размер на 100 млн. злоти (23,9 млн. $ по настоящия валутен курс). Понастоящем пристанището не разполага с такава финансова поддръжка, каквато имат огромните пристанища. Проблемът може да бъде решен посредством включването на пристанище Колобжег в мрежата TEN-T (Трансевропейска транспортна мрежа).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР