Местните власти в Херсон говорят за най-малко трима загинали, а

...
Местните власти в Херсон говорят за най-малко трима загинали, а
Коментари Харесай

Рухването на "Каховка": вече има загинали, каналите пресъхват, измира риба

Местните управляващи в Херсон приказват за минимум трима починали, а общо 29 селища за момента са под вода по течението на Днепър след вчерашното разкъсване на язовирната стена при Водноелектрическа централа " Каховка ". Хиляди литри вода се излизат през разрушената бариера всяка секунда, а ще мине над седмица преди нивото ѝ да спадне.

Вярната на Москва окупационна власт на по-ниския ляв (южен или източнен) следен от Русия бряг приказва за минимум 35 обитаеми места, потопени от стихията, измежду тях - три града: Нова Каховка, Олешки и Хола Пристан. На десния най-сериозен е казусът за регионалния център Херсон, само че последствия се усещат на 150 км от язовира, в Николаев (Миколаив).

Във втория ден играта на обвинявания сред Русия и Украйна продължава, а вредите за земеделието и поминъка на жителите стават все по-осезаеми.

Хиляди наранени

Десетки хиляди живееха в наводнените райони до началото на войната: 80 хиляди единствено в трите потопени града. Макар огромна част от жителите да избягаха в хода на спора, хиляди към момента не нуждаят от евакуация.

Президентът Володимир Зеленски, стотиции хиляди са лишени от нея. Никополският регион на Днепропетровска област може да остане без водопроводна вода поради скоростта, с която пада равнището на изток от скъсаната стена - този следобяд понижаването бе с 2.83 м.

 Рухването на

От другата ѝ страна, на запад, Миколаив (Николаев), също има наводняване, въпреки и без съществени последици. Градът е на брега на друга река, Буг, на 20 км от Днепър, и двете дружно образуват просторен естуар в съвсем закрит сектор, така наречен Днепровски лиман: равнището на Днепър се отразява на Буг.

Руският му сътрудник Владимир Путин също на Министерството на изключителните обстановки да провеждат работа по оказване на помощи на наранени. Известно е, че във краткотраен пункт са настанени 4000 души, по думите на " ръководителя " на окупационната власт в Херсонска област Владимир Салдо.

Посевите и рибата

За украинското министерство на земеделието посевите на юг са обречени. Причина е голямата взаимозависимост на района от напояването по поречието на Днепър. В Херсонска област 94% от напоителните канали са пресъхнали, в Запорожка - 74 на 100, в Днепропетровска - 35 на 100.

 Какво съставлява язовирът Какво съставлява язовирът " Нова Каховка " в Украйна

По-рано началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак в " Телеграм " видеоклип от Днепропетровска област, на който се вижда мор на риба в региона на Днепър. Това се и в Снигиревския регион на Николаевска област.

Застрашени са региони и западно, и източно то язовира, както поради спадащото равнище на водата, по този начин и поради утежняването на качеството ѝ след наводненията. Украинското здравно министерство чака всеобщо измиране на риба да се регистрира в Херсонска и Запорожка област в оставащите 3 до 5 дни, също поради стремителния спад на равнището на водата.

 Рухването на

Още интернационалните реакции

Администрацията на Зеленски в това време се обърна към Международния углавен съд в Хага поради разрушаването на стената на Водноелектрическа централа " Каховка " с обвиняване към Русия, че я е взриивила. Президентът в същото време изрази " шока " си, че Организация на обединените нации и Червеният кръст не оказват помощ в оправянето с последствията. " Не са тук ", сподели той в изявление с " Дер Билд ", " Ди Велт " и " Политико ".

Москва продължава да упорства, че " Каховка " е попаднала под украински обстрел: Путин говореше за " безчовечен акт ", предизвикал екологична и филантропична злополука.

 Путин упрекна Украйна за Путин упрекна Украйна за " варварското " срутване на " Каховка ", Ердоган желае следствие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва и с двамата. Предложи им да бъде основана специфична проверяваща комисия - с присъединяване на Русия, Украйна, Организация на обединените нации и други страни, измежду тях Турция.

 Рухването на

Дори Англия, един от главните съдружници на Украйна дружно със Съединените щати, обаче не показва изрично Русия като виновна. Същевременно, " в случай че е правилно, в случай че се потвърди, че е съзнателно, ще е ново дъно " и " нов безчовечен акт на Русия ", сподели английският министър председател Риши Сунак. Потвърждението би означавало, че е осъществена " най-голямата офанзива по гражданска инфраструктура " в хода на войната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР