Местните власти съобщават, че Харков, Николаев и Никопол отново са

...
Местните власти съобщават, че Харков, Николаев и Никопол отново са
Коментари Харесай

Войната в Украйна, ден 163: Продължават обстрелите на Харков и Николаев, подготвя се операцията за Херсон

Местните управляващи оповестяват, че Харков, Николаев и Никопол още веднъж са били обстрелвани през нощта. Кметът на Николаев Александър Сенкевич написа, че два региона на града са били обстрелвани. Има предварителна информация за вреди по жилищни здания и за пожара.

Ръководителят на Харков Игор Терехов приказва за обстрела на Немишлянския регион на града, вследствие на който е развалена административната постройка. По думите му цивилни не са потърпевши.

Ръководителят на регионалната администрация на Днепропетровск Валентин Резниченко заяви за масиран обстрел на Никопол от РСЗО " Град ". Резниченко твърди, че една къща в града е изцяло разрушена, а още към 50 са развалени. Повредени са и два електропровода, към три хиляди поданици са останали без ток.

Британското военно разузнаване разгласява сводка за обстановката в Украйна

Руската войска съвсем несъмнено е сложила пирамидални радарни рефлектори във водата покрай неотдавна развалените Антоновски път и железопътни мостове през Днепър в окупирания Херсон. По този метод нашествениците се пробват да скрият мостовете от радарите на въоръжените сили на Украйна и да усложнят насочването на ракетите.

Военни специалисти считат, че това от своя страна единствено акцентира опасността, която съветската войска изпитва заради нараствания обхват и акуратност на западните системи, употребявани от Украйна. В края на краищата, от момента, в който Киев стартира да употребява американските РСЗО HIMARS, Въоръжените сили на Украйна започнаха да бомбардират съветски бази и значими точки на снабдителни пътища в окупираните територии. По-специално мостове, по които се движи съветска техника. Британското министерство на защитата е решително, че украинската войска ще продължи да нанася сходни удари.

Ведомството също по този начин счита, че след първия триумф ще има още кораби със зърно, тръгващи от Украйна за Турция. Припомняме, че предходния ден, на 3 август, първият транспортен съд с украинско зърно след съглашението сред Русия и Украйна и Турция сполучливо доближи Босфора.

Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, сподели пред Meduza, че „ Украйна ясно съблюдава всички закони за водене на война и интернационалното филантропично право “.

Според него украинските управляващи са призовали жителите на Донбас краткотрайно да изоставен района и са почнали наложителна евакуация. Но Русия, счита Подоляк, „ пренебрегва всевъзможни правила и закони “ и обстрелва жилищни региони на 500 километра от фронта. „ Всички изказвания за нарушавания от страна на украинската войска са от естеството на осведомителна интервенция за дискредитиране на въоръжените сили на Украйна и подкопаване на доставките на оръжия от западни сътрудници “, разяснява Подоляк отчет на Amnesty International, че Украйна разполага военни бази в лечебни заведения и учебни заведения.

Ръководителят на министерството на Украйна Дмитро Кулеба също разяснява заключението на правозащитници. Според него организацията основава " подправен баланс сред жертва и причинител ".

„ Моля, спрете да създавате подправена действителност, в която всички да обвинявате за нещо. Включете се в разказването на истината за това какво съставлява Русия през днешния ден. Направете го най-малко в името на цивилните жертви, които бяха засипани от съветски снаряди на автобусна спирка в град Торецк, Донецка област.

Руските публични лица не разясниха по никакъв метод отчета на Amnesty International, макар че правозащитниците в отчета си означават, че съветските военни неведнъж са застрашавали цивилни и са се разполагали наоколо до цивилни обекти.

Географският фокус на войната в Украйна в околните дни и седмици се измества на юг тъй като украинските въоръжени сили засилват подготовката си за освобождението на Херсон. Кампанията за възобновяване на контрола върху този стратегически значим град в Южна Украйна евентуално ще бъде най-важното стълкновение от борбата за Киев до в този момент и може да окаже решаваща роля за окончателния излаз на войната.

В разбор за телевизионния канал „ Ходорковски лайв “, украинският боен специалист Олег Жданов показва следните особености на военно-стратегическата конюнктура в Южна Украйна и вероятните проекти на съветското командване:

„ В момента приключва огромно прегрупиране на съветските войски по цялото продължение на фронта от Харков до Херсон. Основно се трансферират войски от Донецкото и Харковското посоки в Южна Украйна. От региона на Мариупол се прави увеличаване на групировката в региона на Донецк. Към региона на Харков се подвеждат запаси от дълбочина на територията на Русия.

За прикриване на това огромно прегрупиране се засилват щурмовите дейности в региона на Харков и в обособени сектори на Донецкото направление.

Причините за концентриране на съветските напъните в сектора Херсон – Кривой рог в Южна Украйна са сложни. С постъпването на въоръжение в Украйна на далекобойни реактивни системи за залпов огън от вида HIMARS и със систематичните старания за огнево поразяване на значими обекти в близкия гръб на съветската формация на западния бряг на Днепър, нейната резистентност беше нарушена. Това разреши провеждането по обособени направление на контранастъпателни дейности от украинска страна. В политически проект, напъните на украинското управление бяха ориентирани към подготовката на контранастъпление в Южна Украйна след завършването на отбранителното стълкновение в региона на Донбас. Всичко това принуди Русия да предприеме дейности за увеличаване на южния фланг, основно за сметка на прехвърлянето на сили и средства от други сектори. Усилията се концентрират главно за повишаване бойните благоприятни условия на групировката в региона на Кривой рог, а направлението Херсон - Николев се обрисува като спомагателно.

По някои данни, интервенцията, която се приготвя има кодово название „ Скок на мангуста “ и планува масирано нахлуване в южния сектор на фронта, съчетано с нахлуване в региона на Донбас и с отвличащи настъпателни дейности на Харковското направление. Основна цел на интервенцията е не толкоз преодоляването на нови територии, а основаване на сериозни закани за обкръжаването и последващото заличаване на обилни украински сили, като причина за принуждаване на украинското управление към договаряния на изискванията на Кремъл. Сроковете на интервенцията са обвързани с предвиждания за 11-ти септември „ референдум “ в Херсонска област за присъединение на окупираните територии към Русия.

Числеността на съветската формация в региона на Херсон се прави оценка на към 25 хиляди души. До 30 батальонно-тактически групи на западния бряг на Днепър от Кривой рог до Херсон.

На западния бряг на Днепър е трансферирана най-мощната до момента формация на въздушно-десантните войски на Русия. Тя включва ротни тактически групи от състава на всички въздушно-десанти съединения и елементи на Русия, освен това с щатните им бойни машини на десанта, които са плаващи. Предназначението на тази групировки може да бъде форсирането на река Южен Буг в плав с щатните бойни машини на десанта в региона на Николаев или южно от Вознесенск.

В сегашния миг оперативните запаси на Русия към момента не са подготвени. Формиращите се в съвсем всички федерални единици така наречен „ доброволчески батальони “ и аварийният танков корпус (до 300 танка), който се развръща в региона на Мулино край Москва имат период на подготвеност 10-15 август и също така се нуждаят от спомагателни 7-10 дни за прекачване на фронта. Може да се чака, че тези сили ще бъдат употребявани за възобновяване на боеспособността на главната формация, провеждаща настъплението, а не като независим действен запас за увеличаване на дадени посоки (те са окомплектовани от запасни с друга степен на подготовка, не са обстреляни и нямат военен опит, включително младшия и междинния команден състав).

От сериозно значение за съветската формация на западния бряг на Днепър са опциите за маньовър, доставяне и подвоз през Днепър. След поразяването на Антоновския авто мост и на Антоновския железопътен мост в региона на Херсон, те са отчасти разрушени и сега са налични единствено за пешо прекосяване. Все още действа прекосяването на реката с авто превоз по стената на Каховското водохранилище. Руските войски провеждат в региона на Антоновските мостове переправа с моторни понтонни пароми и баржи, само че тяхната товароподемност е лимитирана. При нужда украинските сили разполагат със средства за цялостното блокиране на връзките през Днепър.

Началото на настъплението на Русия по посочените посоки може да се чака след 5-ти, 10-ти август. Независимо от това, че главните сили се концентрират на Криворожкото направление, може да се допусне, че ще бъде извършено не фронтално нахлуване за преодоляването на Кривой рог, а ще бъде нанесен удар в обход по направление на Вознесенск, за бездънен обсег на цялата украинска формация в региона на Николаев - Одеса и следващо нахлуване към Приднестровието. Замисълът включва и провеждането на помощен удар по направление на Николаев, за сковаване на маньовъра на украинските сили във връзка с основното направление Кривой рог – Вознесенск “, приключва разбора си Олег Жданов.

Обхватът, задачите и способите на вероятните ответни дейности на украинската страна на огромното прегрупиране и подготвяното от съветското военно командване нахлуване в Южна Украйна зависят от опазване на устойчивостта на защитата на Донецкото и на Харковското посоки, от съществуването на обилни готови оперативни запаси и в забележителна степен от планомерните и възходящи по размер и списъки доставки на модерно западно въоръжение и бойна техника, муниции и логистично обезпечаване. Сред военните експерти доминират оценките, че украинските въоръжени сили ще подхващат в началото дейна защита за отразяване на настъплението с необятното използване на удари с високоточни системи по вторите ешелони, по основни обекти в оперативния гръб и за уединяване на региона на бойните дейности.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР