Местните власти проверяват дали патогенът на легионелозата е попаднал във

...
Местните власти проверяват дали патогенът на легионелозата е попаднал във
Коментари Харесай

Бум на „легионерска болест“ в Полша до границата с Украйна – вече 14 жертви

Местните управляващи ревизират дали патогенът на легионелозата е попаднал във водоснабдяването на града, само че настояват, че няма доказателства за бойкот.

" Не сме открили нищо, което да сочи бойкот. Тъй като градът се намира покрай границата с Украйна и е значим транспортен възел за доставките на оръжие за тази страна, управляващите желаят да изключат някои натрапващи се от единствено себе си сюжети ", съобщи пред телевизия Polsat Станислав Жарин, представител на полските служби за сигурност. - Няма доказателства за съзнателно замърсяване на водоизточниците. "

По-рано тази седмица Жарин удостовери, че в следствието на произхода на болестта вземат участие чиновници на полското разузнаване.

" Търсим източника на замърсяването. Разглежда се опцията за замърсяване на мрежата за подаване на топла и студена вода ", съобщи Адам Сидор от районната работа за хигиеничен контрол.

От взетите досега 105 водни проби в първите 18 от тях са открити бактерии на легионелоза.

" Засега това не ни разрешава да твърдим, че източникът на болестта е водоснабдяването. Следващите няколко дни ще бъдат от решаващо значение ", сподели Сидор.

Здравните управляващи оповестиха, че бактерията, причиняваща болестта, е открита при 113 пациенти, приети в болница в град Жешов и покрайнините му. Седем от умрелите са били на възраст сред 64 и 95 години и са имали други здравословни проблеми.

Кметът на Жешов Конрад Фижолек съобщи, че градът е нараснал до най-много количеството хлор, ултравиолетови лъчи и озон, употребявани за филтриране на водата. Водоснабдителната система също ще бъде промита и дезинфекцирана, сподели той.

" Легионерската болест " се предава по въздушно-капков път. Това заболяване предизвиква инфектиране на белите дробове и може да докара до тежка пневмония.

Инкубационният интервал продължава от два до 10 дни. В началото болестта е грипоподобно. Пациентите усещат обща отмалялост, имат нараснала температура (до 39,5 градуса или даже по-висока), има главоболие и болки в мускулите, появява се суха кашлица.

С придвижване на болестта може да се появят болки в гърдите, зной, болки в корема, диария и повръщане, както и халюцинации.

Заболяването се популяризира от живеещите във водата бактерии легионела, които се засилват при повишение на температурата.

Често срещани източници на замърсяване са водоснабдителните системи на огромни здания, климатични системи, фонтани и езера, както и душове, ситуирани да вземем за пример в съблекалните на публични плувни басейни.

Според Световната здравна организация най-честата форма на предаване на инфекцията е вдишването на инфектиран аерозол, получен при напръскване на вода, струи или мъгла от нечисти водни източници.

Заболяването носи името си от първото известно огнище, което е установено през 1976 година в хотел във Филаделфия, където се организира конференция на Асоциацията на военните ветерани на Американския легион. Тогава се разболяват повече от 220 души, от които 34 умират.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР