Местните власти искат да им се чува думата и по

...
Местните власти искат да им се чува думата и по
Коментари Харесай

Общини си искат военните училища

Местните управляващи желаят да им се чува думата и във връзка с военното обучение. Някои от тях към този момент надигнаха глас с гледище да им се върнат военните учебни заведения. Изглежда, взеха решение да последват образеца на Варна, която употребява ВВМУ „ Никола Й. Вапцаров “ освен за визитна картичка, само че спомага за издигане на престижа му. А августовските празници на Военноморските сили демонстрираха тъкмо това. Едва ли в друго образователно заведение, било то и военно, към довеждане докрай на випуска ще се изсипят толкоз ВИП-гости, в това число президент и министър председател!

В Плана за развиване на Въоръжените сили до 2020 година, признат от второто държавно управление на Бойко Борисов, е записано, че организационната конструкция на военно-образователната система ще се резервира, като ще се изработят механизми за оценка на просветителните качества и планове за тяхното развиване, както и на опцията за придобиване на сложно авиационно обучение. Тоест, една академия, един боен университет, едно военно учебно заведение и един институт по защита. Независимо от това, на най-високо равнище – изпълнителна и законодателна власт, се приготвя инспектиране на тази режисура и най-вероятно в новия проект тя няма да бъде толкоз безапелационна. Още повече, че се настани трайно усещането за реализиран политическия консенсус на равнище президент, държавно управление и парламентарна комисия по защита за възобновяване на Висшето военновъздушно учебно заведение. Впрочем напъните в това отношение не се крият, създателите им също са известни. Те са министри, политици, депутати, генерали, кметове и, несъмнено, летци. В обстановка, когато пристигна следващата вяра, че бойната ни авиация ще бъде превъоръжена с нови самолети, тази идея наподобява оправдана.

Пионер в опитите локалната власт да поправя решенията на централната е Общината в Долна Митрополия. От години кметицата Поля Цоновска взе участие в разнообразни разисквания и твърдо отстоява позицията на тези, които стимулират нуждата от възобновяване на Военновъздушното учебно заведение. В тази офанзива изпод не остана безучастна и Общината в Плевен, без значение, от коя партийна групировка е кметът. Впрочем тамошната концепция има съществено лоби в централната власт. Тя намира място и в предизборните акции на разнообразни политически сили.

В тази конюнктура плевенските общинари взеха решение и излязоха с Декларация за възобновяване статута на Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия. „ Това е въпрос, към който всички би трябвало да се обединим, в декларацията няма политика “, съобщи ръководителят на Общинския съвет Мартин Митев при оповестяване на предлагането, импортирано от групата общински съветници от ГЕРБ. Според документа, българската авиация се нуждае от първокласен учебен артикул, а това не може да стане при сегашната военнообразователна конструкция, в която факултет „ Авиационен “ е в състава на НВУ „ Васил Левски “. Направена бе прогнозата, че ще има поддръжка от всички народни представители, определени от 15 МИР – Плевен. Така въпросната декларация стана факт с 37 гласа „ за “, 2 „ въздържал се “ и 1 „ срещу “.

Подобно развиване на нещата тормози и общинските съветници в Шумен. Там от 1951 година има военно артилерийско учебно заведение, което през 2002 година бе преобразувано във факултет на НВУ „ Васил Левски “. Представителите на централната власт твърдят, че връщането на самостоятелността на въздушното учебно заведение няма да наруши целостта и престижа на Националния боен университет, само че това, сякаш не звучи задоволително безапелационно в столицата на българската артилерия. Може би тъкмо за това Общинският съвет одобри много забавна декларация. В нея преди всичко поддържа съществуването на НВУ „ Васил Левски “ във тип, който е основан с решение от 2002 година на Народното събрание. Втората точка от решението обаче е „ В случай, че структурата на университета бъде изменена, тогава Общинският съвет ще поддържа предложенията на инициативния комитет за превръщане на военния факултет във военно учебно заведение “. Решението е гласувано на сесия на съвета от 28 юни т. година с 38 гласа „ за “, нито един „ прoтив “ и нито един „ въздържал се “. То е взето на основата на докладна бележка на ръководителя на Общинския съвет проф. д.т.н. инж. Борислав Беджев, с която се предлага „ възобновяване на статута на Висшето военно учебно заведение по артилерия и Противовъздушна отбрана, град Шумен “. В претекстовете е посочено, че в Общинския съвет е постъпило писмо от полк. проф. доктор инж. Сашо Евлогиев – декан на факултет „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ към НВУ „ Васил Левски “. В тази връзка е основан учредителен комитет с основател проф. д.т.н. Андон Лазаров. Изпратено е мотивационно писмо по казуса до президента, ръководителя на Народното събрание и министъра на защитата. Създадена е Асоциация на приключилите военното артилерийско учебно заведение, която работи за възобновяване самостоятелността на образователното заведение.

Подобни начинания на локалната власт може и да бъркат проектите на националните ведомства. Те обаче демонстрират нещо, което би трябвало да ги радва. Вече се гледа с друго око на армията, откакто общини си желаят военните учебни заведения.

Проблемът е с претендентите


НВУ „ Васил Левски ” разгласи спомагателен банкет за курсанти, с цел да се попълнят декларираните 224 места. Друг метод за стопяване дефицита от офицерски фрагменти в армията няма. Както излиза наяве от университета, претендентите не са малко, за водачи, да вземем за пример, са три към едно, само че ги стопират медицинските индикатори, които не покриват условията. Това също е държавен въпрос, т.е. какво е здравословното положение на народа ни, от който би трябвало да дойдат въоръжените бранители на родината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР