Местните протестиращи срещу минното дело, които са парализирали ключовите пътища

...
Местните протестиращи срещу минното дело, които са парализирали ключовите пътища
Коментари Харесай

Протестиращите срещу минното дело в Панама казват, че блокадите на пътищата ще бъдат преустановени за 12 часа в понеделник

Местните протестиращи против минното дело, които са парализирали основните пътища на Панама в продължение на седмици, споделят, че краткотрайно прекратете блокадите за 12 часа в понеделник като демонстрация на благосклонност към жителите, наранени от демонстрациите

От МЕГАН ЯНЕЦКИ Associated Press, 12 ноември 2023 година, 17:25

МЕКСИКО СИТИ -- Местните протестиращи против минното дело, които сковаха основните пътища на Панама в продължение на седмици, обявиха, че краткотрайно ще спрат блокадите за 12 часа в понеделник като демонстрация на благосклонност към жителите, наранени от демонстрациите.

Демонстрантите упорстват панамското държавно управление да анулира контракт, допускащ на канадската минна компания First Quantum Minerals да продължи да експлоатира открита медна мина в джунгла с богато биоразнообразие.

Пътищата ще бъдат отворени от 6 до 18 часа. Понеделник, най-малко в Северна Панама, с цел да се разреши на хората да имат достъп до гориво и храна, след дефицит в доста райони, породен от блокадите, сподели Хуан де Диос Каманьо, общоприет секретар на Асоциацията на преподавателите Chiricano.

„ Войната не е хората против хората. Войната е против тези нарушители, които имаме в държавното управление “, сподели той във видео, оповестено в акаунта на групата в Instagram.

Той сподели, че митингът ще бъде възобновен напълно мощ след 12-часовото прекъсване.

Протестите избухнаха в края на предишния месец против контракта, допускащ на мината да продължи да работи през идващите 20 години, с опция за компанията го удължава за още 20 години.

Демонстрациите привлякоха интернационално внимание, откакто управляващите потвърдиха, че двама стачкуващи са били убити предходната седмица. Местни отчети и видеоклипове, циркулиращи в обществените медии, наподобява демонстрират мъж с револвер, който се пробва да премине през укрепление и протестиращи, лежащи мъртви на земята. Полицията сподели, че е арестувала един обвинен за случая, само че не го е идентифицирала.

Докато държавното управление на Панама съобщи, че мината е основен източник за работни места в Централна Америка локални групи споделят, че добивът е опасност за доста от деликатните екосистеми, които пазят.

Подобни вълнения са необичайност в Панама, само че митингите идват в миг, когато опазването на околната среда придобива все по-голямо значение за мнозина в Латинска Америка, дом на някои от най- биоразнообразни екосистеми в света.

Противопоставянето на огромните планове е изключително мощно в селските локални общности, които постоянно са непропорционално наранени от изменението на климата и други унищожавания на околната среда.

Канадските минни концерни, които съгласно някои оценки съставляват 41% от огромните минни компании в Латинска Америка, постоянно са подложени на критика в района за екологични вреди, липса на отчетност и други злоупотреби.

Но критиците на блокадите споделят, че те ощетяват повече жителите, в сравнение с минната компания. Една панамска бизнес асоциация пресмята, че тапите по пътищата предизвикват ежедневни загуби от 80 милиона $ на локалния бизнес.

Късно предходната седмица полицията разгласи, че възнамерява да разбие пътя барикади, като използваме мощ, в случай че е належащо.

„ Ще използваме нужната мощ, тъй че пътищата да бъдат отворени и да се реализира благосъстоянието на всички жители ”, сподели полицейският комисар Елмър Кабалеро.

Водещи истории

Десетки китайски кораби преследват филипинските кораби защото Съединени американски щати възобновяват предизвестието, че ще пазят своя съдружник по контракт

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР