Местните правителства в Китай може да са натрупали около 40

...
Местните правителства в Китай може да са натрупали около 40
Коментари Харесай

Китай може да има $5.8 трилиона скрит дълг с огромен риск

Местните държавни управления в Китай може да са натрупали към 40 трлн. юана (5.8 трлн. долара) извънбалансов дълг или даже повече, което допуска, че предстоят спомагателни просрочени заплащания, съгласно S&P Global Ratings.

" Потенциалният размер на дълга е айсберг с колосален кредитен риск ", пишат анализатори на S&P, водени от Глория Лу. Голяма част от насъбраното е обвързвано с финансовите структури на локалните държавни управления, което не значи безусловно, че самите локални управляващи са длъжни да погасяват тези отговорности, написа Bloomberg.

Със забавянето на националната стопанска система и наложената от Пекин квота за издаване на държавни облигации от локалните управляващи, което не е задоволително за финансиране на инфраструктурни планове за подкрепяне на районните темпове на напредък, управляващите в цялата страна приканиха въпросните фондове да наберат финансиране, съгласно S&P.

Това принуждава финансовите структури " да вървят по опънато въже ", пробвайки се да балансират сред намаляването на задълженията и трансформирането на притежаваните от тях бизнеси в типични държавни предприятия, изясняват специалистите.

Продължаващото концентриране върху финансирането за поддържане на растежа на локално равнище отразява по-широката смяна в централното държавно управление, което през предходната година беше концентрирано към понижаване на задлъжнялостта във финансовата система.

Тази фаза всъщност завърши, посредством частично на ескалиращата комерсиална война със Съединени американски щати, съгласно анализатори от Citigroup Inc.

" Пазарите са прави да се усещат по-загрижени за устойчивостта на дълга на Китай и за увеличените финансови опасности ", сподели Лю Ли Ган, основен икономист на Citigroup в Хонконг. Той чака и " възобновен напън " върху юана. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР