Местните избори в Турция се провеждат в момента. При инцидент

...
Местните избори в Турция се провеждат в момента. При инцидент
Коментари Харесай

Двойно убийство разтърси Турция по време на местните избори

Местните избори в Турция се организират сега. При случай в област Малатия след пукотевица с огнестрелно оръжие има двама починали. Един човек е арестуван. Двамата починали, сред които е зародил скандал, са били наблюдаващи на изборите, оповестяват международните организации.

Съобщено бе и за някои дребни произшествия в обособени обитаеми места, без обаче те да имат отражение върху цялостния изборен развой в страната.

В област Мардин поради сборичкване пред офис на квартален кмет (мухтар) за малко беше прекъснато гласуването. Забранена пропаганда беше записана в тракийската област Текирдаг и източната провинция Агръ. Оттам беше обявено за случаи на разпределяне на пакети с хранителни артикули и чай, съдържащи пропагандни материали на един от претендентите. Бяха регистрирани и случаи на откриване на тайната на вота най-вече в източните провинции на страната, както и обособени опити за наново гласоподаване.

За присъединяване в локалните избори бяха позволени общо 13 партии, като не всички от тях са издигнали претенденти във всички обитаеми места. В 30 огромни общини с над 750 000 души население всяка се състезават и 73 самостоятелни претенденти.

На вота се гледа като тест за известността на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), която се чака да победи в множеството области, само че картината в петте най-големи града е по-различна.

В най-многолюдния град в страната Истанбул 8 политически партии и 24 самостоятелни претенденти се борят за доверието на гласоподавателите. Социолозите регистрират лека преднина на някогашния министър председател Бинали Йълдъръм, повдигнат от ПСР. Основният му съперник е Екрем Имамоглу, повдигнат от Народнорепубликанската партия.

" Надявам се на в действителност доста удобен излаз за Истанбул… Надявам се на огромна изборна интензивност и най-после на деня изборите да завършат в спокойна конюнктура, без да кърви носа на нито един човек “, сподели Имамоглу, давайки своя глас.

В града край Босфора гласоподаваха още Йълдъръм и водачът на " Добрата партия “ Мерал Акшенер, която е измежду дребното жени-политици в страната. Едва 7,89% от претендентите за кметове са дами – 652 от 8263 претенденти. За цялата републиканска история на Турция към 31 000 кметове са били мъже и единствено 119 дами са били избирани за градоначалнички.

В столицата Анкара борбата е сред 7 обединения и 5 самостоятелни претенденти. Фаворит е опозиционният претендент Мансур Яваш, който води против Мехмед Йозхасеки от ръководещата партия.

Кандидати за градоначалник на комерсиалния град и средиземноморско пристанище Измир са 4 самостоятелни и представители на 8 политически сили. Убедителна е преднината на Тунч Сойер от Народнорепубликанската партия, която от години печели изборите в града. Най-силен негов противник е някогашният министър от групировката на президента Реджеп Ердоган Нихат Зейбекчи.

Проучванията на публичното мнение регистрират доста близки резултати за Анталия и Бурса.

Гласоподавателите избират с 4 разнообразни бюлетини кметове за всички равнища на локалното самоуправление и общински съветници. Турците ще могат да гласоподават в 194 390 секции по цялата страна. И четирите бюлетини се слагат в 1 плик, като за облекчение на гласоподавателите и на комисиите бюлетините за обособените типове избор са в друг цвят. Избирателните комисии са формирани от най-малко петима представители на разнообразни политически сили.

Висшата изборна комисия е наложила възбрана до 21 часа за лъчение на планирани данни и мнения, само че тя може да бъде вдигната по-рано по нейно решение.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че заети с защитата на изборния ден ще са над 553 000 чиновници на силите за сигурност. Те ще разполагат с съвсем 7000 бронирани автомобила, 126 въздушни и 294 морски апарати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР