Местните избори в Турция на 31 март може да са

...
Местните избори в Турция на 31 март може да са
Коментари Харесай

Още власт за Ердоган или големи градове за опозицията. Какво да очакваме от местните избори в Турция

Местните избори в Турция на 31 март може да са последните за президента Ердоган. Анализатори позволяват, че вотът може да има и противоположния резултат - да удължи ръководството му. Ето най-важното преди идните избори.

След броени дни десетки милиони турски гласоподаватели ще гласоподават за кметове и локална администрация.

Вотът в неделя ще бъде тестване за партията на президента Реджеп Тайип Ердоган , която ще опита да си върне властта в основните градове.

Ердоган, който към този момент е отпред на страната от над две десетилетия, сподели, че това ще бъдат последните избори в политическата му кариера. Те обаче може да го подбуден към конституционни промени, които биха му разрешили да ръководи и след приключването на сегашния му мандат, (АП).

Изборите дават опция и на опозицията в страната да се консолидира и да резервира въздействието си най-малко на локално равнище, откакто не съумя да окаже задоволително опозиция на последните президентски избори през 2023 година
Ключовите градове
Два от най-важните градове, за които ще се борят партиите, са шестнайсетмилионният мегаполис Истанбул и столицата Анкара .

На последните локални избори през 2019 година, обединената съпротива завоюва и в двата, като по този метод постави завършек на 25-годишното ръководство на партията на " Партията на справедливостта и развиването " на Ердоган. Това беше тежък удар и за самия президент, който стартира политическата си кариера като кмет на Истанбул през 1994 година Той постоянно цитира максимата “който владее Истанбул, владее Турция ”.

Тази година претендент за кмет на мегаполиса от партията на Ердоган е някогашният министър на урбанизацията и околната среда Мурат Курум. Той и ще се изправи против досегашния кмет Екрем Имамоглу - известен политик от лявоцентристката Народнорепубликанска партия (НРП).

Във вторник стана ясно, че НРП ще се яви на изборите дружно с прокюрдската партия ДЕМ в 22 общини в Истанбул. Кюрдските гласоподаватели съставляват към 10% от гласоподавателите в града.

На политическата сцена се появи и нов състезател, който може да отнеме част от гласовете за претендента на Ердоган. Става дума за религиозно-консервативната Партията на новото благополучие (YRP) , която може да притегли консервативните гласоподаватели, останали разочаровани от финансовата политика на Ердоган. Неговото държавно управление е упреквано за високата инфлация в страната през последните години.
Kакви са упованията
Социологическите изследвания сочат, че борбата сред Имамоглу и Курум ще бъде равностойна, защото и двамата дават обещание инфраструктурни планове, които да създадат постройките устойчиви на трусове и да облекчат трафика в Истанбул.

Темата за устойчивостта на постройките навлезе трайно в политическия дневен ред в Турция след при започване на предходната година, при които десетки хиляди хора изгубиха живота си. Според опозицията една от аргументите за това са некачествено издигнати жилищни блокове.

Изследванията демонстрират също по този начин, че доста от кюрдите в Турция са подготвени да загърбят партийната си преданост и да поддържат НРП, с цел да противодействат на ръководещата партия на Ердоган.

Очаква се опозицията да резервира позициите си в Анкара, където досегашният кмет Мансур Яваш наподобява съумява да резервира известността си.

Яваш и кметът на Истанбул - Имамоглу, са посочени за вероятни претенденти за президент на идващите избори през 2028 година
Kакво значи вотът за Ердоган
През последните седмици президентът Ердоган интензивно организира манифестации в цялата страна и пропагандира от името на претендентите за кметове. Също по този начин, както при всяка акция, той може да се възползва от преимуществата на служебното си състояние.

Едно от тях са медиите, от които държавното управление и негови поддръжници ръководят към 90%. Според опозицията държавната телевизия TRT е посветила 32 часа ефирно време на ръководещата партия през първите 40 дни от акцията, до момента в който на кандидатите са били отделени 25 минути .

Анализатори настояват, че в случай че " Партията на справедливостта и развиването " се показа добре и завоюва в Истанбул и Анкара, това би било претекст за Ердоган да промени конституцията по този начин, че да може да ръководи и след приключването на сегашния си мандат през 2028 година

Към момента конституцията в Турция постанова ограничаване от два президентски мандата. Миналата година 70-годишният Ердоган се кандидатира за трети мандат, като откри малка врата в закона - той се базира на това, че страната мина към президентска система през 2018 година, а първият му мандат се организира по предходната система.

Ердоган и съдружниците му нямат задоволително места в Народното събрание, с цел да одобряват нова конституция, само че възможен избирателен успех би могъл да склони някои консервативни опозиционни депутати да го поддържат съгласно анализатори.
Какво се случва с опозицията
Опозиционният алианс от шест партии, който беше образуван за президентските избори през 2023 година, се разпадна след загубата на претендента за президент Кемал Кълъчдароглу .

В управлението на CHP - главната партия в алианса, настъпи разбъркване след провалянето предходната година, само че към момента не е ясно дали новият ръководител на партията, 49-годишният фармацевт Йозгюр Йозел , може да задържи поддръжката на последователите ѝ.

Ако задържи властта в огромните градове, партията би могла да укрепне и да стартира да се възприема като опция на ръководещата партия. Ако загуби Анкара и Истанбул обаче, това би могло да постави завършек на президентските упоритости на Яваш и Имамоглу.

Вестник Миллиет оповестява, че тази година ще гласоподават общо над 61 млн. гласоподаватели. В изборите ще вземат участие претенденти на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 хиляди изборни секции. Ще бъдат определени кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини. За сигурността на изборите ще наблюдават общо 594 хиляди чиновници на органите на реда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР