Местните избори привличат повече активност, защото местната власт е по-близо

...
Местните избори привличат повече активност, защото местната власт е по-близо
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Местната власт преразпределя порциите и има пряко отношение към начина, по който живеем

Местните избори притеглят повече интензивност, тъй като локалната власт е по-близо до хората, само че не е единствено поради кмета и не е поради качеството на живот, а най-много поради общинските препоръки. Това сподели социологът от " Галъп Интернешънъл “ Първан Симеонов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Общинските препоръки концентрират доста сериозна власт, в това число и тази да се разпореждат с общинско имущество, означи той.  

Според социолога ролята на локалната власт се подценява, когато става въпрос за качеството на живот. " Забравяме, че в доста от по-малките обитаеми места локалната власт преразпределя порциите, т.е. има директно отношение към метода, по който живеем. Тя се трансформира в нещо като хъб за това кой какво може да вземе. В по-големите обитаеми места гледаме на локалната власт като на нещо, което се занимава с утилитарни функционалности и доста малко мислим за бюджета й “, разяснява Първан Симеонов.  

По думите му София е политическата сцена, в която на по-малко пространство се събират всички огромни въпроси, касаещи цялата страна. Според него претендентите за кмет на столицата на главните политически сили са обезпокоително надалеч от общинската работа. " Малко са в роля. Тук може би Ваня Григорова е в малко по-изгодна позиция, тъй като тя няма какво да губи. Тя, с типичния си жанр и с усмивката, като нищо може да бъде себе си, тя е достоверен левичар-скандалджия. Хекимян също има своите позитивни варианти, тъй като излиза напред по известност. Освен това е много отракан пред камера и подготвен за политика, откакто е бил политически публицист. Ако не стане кмет на София, политическото бъдеще на Антон Хекимян е качване на други стъпала в националната политика. Васил Терзиев ми е доста нереален към момента и също очевидно мъчно наваксва тая скорост, с която би трябвало да се влезе на самия терен. Струва ми се, че политическото бъдеще е желано и от него. Този човек евентуално счита – и евентуално с съображение, че има какво да даде на страната си “, разяснява Първан Симеонов.  

Залогът за Политическа партия за кметския пост в столицата е голям, тъй като в случай че партията завоюва, това ще бъде пробив за тях, уточни той. " Но ми се коства, че либералите в България са заложили всичко на тази карта. Ами в случай че изгубят София – тогава се сгромолясват доста съществено “, акцентира Симеонов.  

Движение за права и свободи въпреки това е групировка, която съгласно него постоянно мисли с ходове напред и знае какво желае. " Чрез почетния си ръководител те парираха заплахата, която постоянно ги дебне на локални избори – да изпаднат в местни несъгласия сред групи “, означи Симеонов.  

Той уточни, че измежду обсъжданите конституционни промени е и допустимостта за двойно поданство при кандидатиране за избрани постове. " Това е качествено нов стадий в историята на България и като нищо ще мине. Аз изобщо не съм уверен, че демократичните сили в България знаят какво тъкмо желаят да реализират с измененията в Конституцията, само че съм изцяло наясно какво може да реализира Движение за права и свободи. Това е групировка, която постоянно знае какво желае, има проект и извлича изгоди от хаоса, както доста добре се вижда сега “, уточни социологът. 

Според него моментът не е подобаващ за конституционни промени. " Нищо няма да се промени, това е просто чиста загуба на социална сила и време, конюнктурно стимулирана, основно през отношението на сглобката към Радев и през желанието на части от сглобката да се прелегитимират, да не кажа изперат. И те ще съумеят. Но тези, които стърчат напред – либералите, Политическа партия и частично Демократична България, ще го отнесат. В менгемето сред ГЕРБ и Движение за права и свободи Политическа партия го отнася за момента, а Демократична България вероятно може да се резервира в някаква степен, само че и те са съпътстваща жертва “, разяснява Първан Симеонов. 

" Възраждане “ залага на партиен вид акция. " Ако има разминаване сред упованията на ПП-ДБ в страната и действителната им тежест, Костадинов ще стартира да споделя по какъв начин надали не се е изравнил с тях. Това е неговата игра “, изясни социологът. 

Много любопитна съгласно него е обстановката и към Българска социалистическа партия. " Българска социалистическа партия дружно с " Левицата! “ и с кръгове към Румен Радев – едни обичайни раздробени пространства, някак си се консолидираха зад Ваня Григорова, което се оказа ненадейно забавно решение и предложение “, означи Симеонов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР