Местните го наричат Портата към ада“ и само с един

...
Местните го наричат Портата към ада“ и само с един
Коментари Харесай

“Портата към ада” Батагайка расте с тревожни темпове

Местните го назовават „ Портата към пъкъла “ и единствено с един взор към фотоси се схваща за какво. На изток от Сибир в Русия, покрай басейна на река Яна, земята наподобява като че ли се е разделила на две, образувайки великански кратер в средата на гората, прочут в този момент като кратера Батагайка.

Батагайка е основан заради събитие, наречено “Термокарст”, което се предизвиква от топенето на трайно замръзнала земя. Това размразяване предизвиква неустойчивост в почвата, което води до сриване. Според експерти кратерът стартира да се образува през 60-те години на XX век заради обезлесяване, когато дърветата, които предпазвали земята от жегата през летните месеци, са били отстранени.

Понастоящем кратерът е с дължина съвсем километър и дълбочина 86 метра, което го прави един от най-големите в света. Въпреки това в този момент има непрекъснато наблюдаване върху него, откакто сателитни фотоси разкриха, че той към момента пораства с тревожни темпове.

През декември 2016-та немски откриватели от Американския геофизичен съюз обясниха, че основната стена на кратера е нараствала с 10 метра всяка година през последното десетилетие, а през най-горещите години – до 30 метра годишно. Екипът счита, че една от страничните стени скоро може да доближи до близката котловина, която към този момент е ерозирала.

Франк Гюнтер от Института Алфред Вегенер в Потсдам, Германия, споделя пред BBC, че кратерът става все по-дълбок и по-дълбок всяка година.

За учените топенето на трайно замръзнала почва, ускорено от изменението на климата, е причина за огромно безпокойствие. Това не се следи единствено в региона на Сибир. Други по-малки кратери са открити и в други региони.

Топенето на трайно замръзнали земи може да има съществени последствия за околната среда, като приключване на парникови газове, изключително въглероден диоксид, който се е намирал в почвените ледове в продължение на милиони години. Газове като тези биха могли да ускорят още повече световното стопляне.

Кратерът Батагайка обаче е доста забавен и по друга причина.

През последните десетилетия растежът му извади на повърхността свят, който в миналото е бил недосегаем, тъй като е бил заледен подземен. Той се трансформира в един от най-значимите в света за проучване на трайно замръзнала земя, само че също и за научаване на нови исторически обстоятелства, както се акцентира от новото изследване, оповестено в списание Quaternary Research.

През 2009 година там е бил открит остарял конски мъртвец от преди към 4400 години, както и мумифицирано тяло на млад бивол. Там са били открити и скъпоценни предмети, както и други неща като мамути и северни елени. Скорошна експедиция довела до още по-забележителни открития. Когато посетили мястото, английски учени видели доста остарели геоложки пластове и съумели да съберат проби от земята и растителността. Анализът допуска, че те може да са на повече от 200 000 години, което е допустимо да дефинира какви типове гори и земя са съществували в тази област по това време.

Батагайка поразил въображението им – размерът на кратера е необикновен, самата цепнатина е идеално оголена и непокрита и всички пластове се виждат чудесно и могат да бъдат деликатно проучени.

През последните 200 000 години климатът на Земята неведнъж е прекосявал от относително горещи „ междуледникови “ интервали и доста студени „ ледникови “ интервали. Но климатичната история в Сибир все още е относително незнайна, отсам и ползата към кратера Батагайка.

Учени настояват, че в случай че посредством проучването на кратера можем да разберем каква е била екосистемата тогава – това може да ни даде известна визия за това по какъв начин околната среда може да се промени в този момент, в случай че климатът се затопля.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР