Местните енергийни компании разполагат с достатъчно запаси за захранване на

...
Местните енергийни компании разполагат с достатъчно запаси за захранване на
Коментари Харесай

Евратом: Няма заплаха за ядрената енергетика в ЕС, ако Нигер спре доставките на уран

Местните енергийни компании разполагат с задоволително ресурси за зареждане на нуклеарните реактори

Европейската общественост за атомна сила (ЕВРАТОМ) заяви, че няма непосредствена опасност за производството на нуклеарна сила в Европа, в случай че Нигер, в която неотдавна бе осъществен боен прелом, понижи доставките си на уран.

Международна организация, основана посредством Договора от Рим през 1957 година, е съобщила за Ройтерс, че Нигер е бил вторият по величина снабдител на уранова руда за Европейския съюз през предходната година. Това обаче надали ще сътвори проблеми за европейската нуклеарна енергетика, защото локалните енергийни компании разполагат с задоволително ресурси от уран, с цел да захранят нуклеарните реактори за три години напред.

" Ако вносът от Нигер бъде понижен, няма непосредствени опасности за сигурността на производството на нуклеарна сила в кратковременен проект ", установяват специалистите на ЕВРАТОМ.

Франция, водещ производител на нуклеарна сила в Европа и някогашна колониална мощ в Нигер, през днешния ден разгласи, че ще изтегля своите жители, както и такива на други европейски страни, след свалянето на демократично определеното държавно управление на страната, осведоми Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия също съобщи, че Евросъюзът разполага с " задоволителни ресурси от уран, с цел да смекчи всички краткосрочни опасности при доставките ". " В средносрочен и дълготраен проект има задоволително предложение на международния пазар " за покриване на потребностите на Европейски Съюз, съгласно представител на Европейска комисия.

През 2022 година Нигер е доставила 2,975 тона естествен уран за Европейски Съюз, което е отговаряло на 25,4 на 100 от доставките на Съюза. Казахстан е бил най-големият снабдител за Общността, а Канада е останала на трета позиция, сочат данните на ЕВРАТОМ.

Европейски Съюз може да диверсифицира вноса си на уран до три години, в това число посредством доставки от в този момент неактивни индустриални обекти в Канада, Австралия и Намибия, както и посредством от нови залежи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР