Местни инициативни комитети от Пловдивско се обединяват за протест против

...
Местни инициативни комитети от Пловдивско се обединяват за протест против
Коментари Харесай

Граждани на голям протест в Пловдивско срещу изменения в закона: Дават писта на мастити инвеститори

Местни инициативни комитети от Пловдивско се сплотяват за митинг срещу ремонти в Закона за запазване на околната среда /ЗООС/. Природозащитници и деятели ще се съберат тази неделя /14 април/ в 16:00ч. на кръстовището на бул. „ Асеновградско шосе “ и Пловдивски околовръстен път. За същия час е разгласен митинг в село Варвара, община Септември, област Пазарджик.
Прочетете още
Действията им са в поддръжка на народен митинг, проведен от неправителствени организации и жители, които дефинираха предлагането за законодателните промени, импортирано от депутати на ГЕРБ и Движение за права и свободи, като неприемливо. Според тях посредством промени в Закона за поощряване на вложенията се парира опцията на жители да пазят природата и да се афишират против застрашаващите ги стопански действия.

Една от главните аргументи локалните инициативни комитети, който се борят против реализацията на няколко кариери в Пловдивско, да се включат в митинга са измененията в Закон за опазване на околната среда. Адвокат Снежана Стефанова, която е техен юридически представител по редица каузи, дефинира предложенията като „ парадоксални “.

„ Излиза, че какъв брой по-голям е вложителят, колкото по-голяма територия и население визира капиталовото му предложение – толкоз по-улеснена ще бъде процедурата оттук нататък “, разяснява юристът.

Една от измененията, които се планува, е за удължение на периода на решенията по Оценка на въздействието върху околната среда /Оценка за влияние върху околната среда/. Те съпровождат всяко капиталови оферти, което би могло да има последствия върху природата. След измененията те ще траят 15, а не както до момента – 5 години.

„ Тези промени слагат в по-привилегировано състояние огромните вложители, за сметка на междинните и дребните вложители. За тях се плануват съкратени периоди за процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, обжалване единствено на една инстанция пред съда на възможни решения по Оценка на въздействието върху околната среда. За тези 15 години може да се промени значително околната среда и да се усили популацията в района. Според практиката на Съда на Европейския съюз даже от време на време 3 години са доста дълъг период до поискване на нова Оценка на въздействието върху околната среда “, добавя адв. Снефанова.

Друг значителен миг, който се планува в промените, обгръща Закона за устройство на територията. Спрямо предлагането на регионални шефове или министър ще бъде делегирано едноличното право да променя Общия организационен проект.

„ Това е главния документ, който приема една община за развиването на обитаемото място. Например – в случай че тя е взела решението да развива туризъм и отдих и стартира да устройва инфраструктурата си в тази тенденция, тя няма да бъде сигурна, че с едноличен акт на някой министър няма да се реши в това обитаемо място да се направи кариета или цех за боклуци. Това е в фрапантно несъгласие и с Конституцията преди всичко, защото опцията за самоуправление на локалната общественост бива изтрита “, разяснява още юристът.

Тези изменение се прокарват сред първо и втори четене на трети закон – те касаят Закона за запазване на околната среда и Закон за устройство на територията, само че се внасят като преходни и заключителни разпореждания на Закона за поощряване на вложенията.

„ Целта е те да се одобряват на мрачно, без публично разискване, без да бъдат запитани засегнатите министерства, кметове и общност. Това много притеснително, даже скандално “, допълват уредниците на митинга в пловдивско.

Организаторите на националния митинг „ За да остане природа в България “, който също ще се организира на 14 април в столицата, споделят, че „ споправките се цели да се предизвикват вложенията в огромни планове със доста влияние върху околната среда, като им се обезпечи бърза писта за сметка на природата, хората и дребния бизнес “.

Категоричното искане на протестиращите в Пловдив е предложенията, импортирани на 4 април, да бъдат оттеглени. В случай че това не стане – те са подготвени да сезират Европейската комисия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР