Местната власт в Берлин ще замрази цените на наемите в

...
Местната власт в Берлин ще замрази цените на наемите в
Коментари Харесай

Берлин иска да замрази цените на наемите за срок от 5 години

Местната власт в Берлин ще замрази цените на наемите в немската столица за интервал от пет години за да се оправи с бързото повишаване на цените в града, оповестява Bloomberg.

Кметът на града Михаел Мюлер е удостоверил този проект, като съгласно информацията следва през идната седмица да бъдат утвърдени съответни ограничения, които би трябвало да влязат в действие през първото тримесечие на 2020 година.

Инициативата на локалната власт в Берлин има за цел да понижи тежестта върху наемателите там след взрива в цените, довел до удвояването им през последното десетилетие.

Тя цели наемодателите да имат право на годишно нарастване на наемите, поправено с инфлацията, в границите на 1,3% от 2022 година. Също по този начин дребни нараствания ще бъдат разрешени при ремонтни действия.

Основният губещ от тази стъпка ще бъде Deutsche Wohen, която най-големият притежател на жилища в немската столица. Акциите на компанията са изгубили 17% от цената си от юни месец, когато беше разгласен този проект.

Берлин не е единственият град, в който ще бъдат въведени сходни ограничения за справяне със скъпите наеми. Социалистическото държавно управление в Испания прокара таван за цените на наемите, да вземем за пример.

Идеята на локалната власт в Берлин среща и своите критици. Кметът на Хамбург Питър Цанцшер разяснява по този мотив пред Frankfurter Allgemeine Zaitung, че единственият метод да се избегне по-нататъшно нарастване на наемите е да се построят задоволително жилища, с цел да може да се отговори на търсенето. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР