Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и

...
Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и
Коментари Харесай

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Мездра прие отчета за дейността си през 2021 г. /снимки/

Местната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните (МКБППМН) към Община Мездра одобри доклада за своята активност през 2021 година
„ През отчетния интервал са прегледани 9 възпитателни каузи за противообществени прояви, осъществени от малолетни или малолетни лица, написа в доклада, направен от секретаря на комисията Силвия Петкова. Всичките са формирани по преписки на Районна прокуратура - Мездра. Участниците в тях са 11 деца, от които две девойки “.
За съпоставяне, през 2020 година също са прегледани 9 възпитателни каузи, само че с 12 малолетни или малолетни правонарушители, през 2019 година броят на възпитателните каузи е 17 с 21 правонарушители, а през 2018 година - 26 с 39 правонарушители.
„ Положителен резултат от превантивната работа на МКБППМН е и фактът, че през предходната година има осъществени единствено две обири, се отбелязва още в доклада. Другите противообществени прояви са за ръководство на МПС без удостоверение за дееспособност, една лека телесна щета и 1 бр. заличаване и разваляне на непозната благосъстоятелност или публично имущество. “
През 2021 година са съветвани 67 деца с асоциално държание, 36 от които малолетни и 31 малолетни. Съгласно Методиката за оценка на риска от наново осъществяване на противообществени прояви от малолетни и малолетни лица са направени 285 карти за оценка на риска, по отношение на 87 през 2020 година и 83 през 2019 година
Обществените възпитатели са осъществили образователен контрол над 94 деца с наложена възпитателна мярка по член 13, алинея 1, т. 5 от Закон за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните (ЗБППМН), деца, препоръчани от шефовете на учебни заведения в общината и на съображение член 41, алинея 2 от ЗБППМН.
В комисията са постъпили 6 сигнала за деца, които са жертви или са в риск от принуждение. Всички са прегледани, формирани са протоколи и са подхванати съответните ограничения от отдел „ Закрила на детето “.
Реализирани са 10 превантивни стратегии на тематики: „ Лятно детско образование “, „ Интернет - риск или разсъдък “, „ Безопасно държание на децата вкъщи и на улицата като участници в пътното придвижване “, „ Последици от закононарушенията при малолетни лица, жп рискове и ЗБППМН “, „ Антиагресия “, „ Наркотиците - животът е къс, ти решаваш по какъв начин да го живееш “, „ Вредите от използването на цигари, алкохол и опиати “, „ Трафик на хора… модерна форма на иго “, „ Превенция на противообществените прояви, жп рискове и ЗБППМН “ и „ СПИН и заболявания, излъчени по сексуален път “, в които са обхванати общо 1 071 малолетни и малолетни.
Проведени са 5 анкетни изследвания с присъединяване на общо 376 деца. Организиран е и един обучителен семинар на тематика: „ Работа с деца в риск и психотропни субстанции “ с преподавател Валентин Минков, обществен и учебен психолог от Превантивно-информационен център по зависимости - Плевен.
Отчетът за активността на комисията през 2021 година следва да бъде прегледан от Общинския съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР