Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство

...
Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство
Коментари Харесай

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на боклуци и произвеждане на електрическа енергия от това желаеха от " Демократична България ". Основните аргументи за настояването - заплахата от нарастване на нездравословни субстанции и фини прахови частици във въздуха и дългът от 130 млн. лв., които ще би трябвало да поемат плащащите локалните си налози в София.

" Демократична България " стартира да събира подписи по отношение на плана " Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук " от през днешния ден, 8 май. Инициативата се споделя " За чиста София без изгаряне на боклуци ". Подписи за референдум се събират в пунктовете пред Народния спектакъл " Иван Вазов " и метростанциите " Сердика " и СУ " Св. Климент Охридски " от 8 май, в часовия диапазон от 18:00 до 20:00 часа. " Изградена въз основата на към този момент остаряла, неефективна и несъобразена с настоящото екологично законодателство технология, и идея по принцип, инсталацията доста ще увеличи равнището на фините прахови частици в София, което и в този момент постоянно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с потвърден канцерогенен резултат. Допълнително замърсяване ще пристигна и от транспорта по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде нараснала заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град ", разясняват демократите. От " Демократична България " споделят, че съгласно Закона за ръководство на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушаване на закона, инсинераторът ще изгаря боклуци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невероятно достигането на заложените в пакета от ограничения за кръгова стопанска система на Европейска комисия условия за оползотворяване на отпадъците. Същевременно планът е стопански неблагоприятен, ще " налее " средства в " Топлофикация София " ЕАД - сдружение със забележителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов запас от значими за столицата екологични и инфраструктурни планове.

Гражданската самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци ", учредена от Демократична България, дава опция на всички софиянци, загрижени за своето и на децата си здраве и за смисленото и транспарантно консумиране на общинския бюджет, да се се извърнат към Столичния общински съвет със следните претенции: 1. Столичният общински съвет (СОС) да вземе решение за осъществяване на референдум на съображение член 17, алинея 2 от Закона за общинския дълг със следния въпрос: " Да бъде ли построена на територията на Столична община апаратура за изгаряне на битови боклуци, финансирана посредством вдишване на общински дълг в размер на 130 млн. лв.? ". 2. СОС да одобри нужните решения за привеждане на ръководството на отпадъците в София в сходство с политиките на Европейския съюз за реализиране до 2030 година на 65% преработване на битови боклуци, 75% преработване на боклуци от опаковки и до 10% депониране.

3. СОС да вкара наложително поименно гласоподаване на общинските съветници на съвещанията на Столичния общински съвет. Съгласно Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, до три дни от постъпването на подписката ръководителят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, дефинира водеща комисия за нейното разискване и в период до един месец насрочва съвещание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР