Местен референдум се провежда в добруджанската община Генерал Тошево. С

...
Местен референдум се провежда в добруджанската община Генерал Тошево. С
Коментари Харесай

Генерал Тошево решава за газовия добив

Местен референдум се организира в добруджанската община Генерал Тошево. С допитване локалните поданици вземат решение, дали желаят или не в района да се добива природен газ. До вота се стигна след многоседмични митинги.

Изборният ден стартира обикновено. Въпросът, на който през днешния ден би трябвало да отговорят локалните поданици е " Против ли сте община Генерал Тошево посредством Общински съвет или кмета на общината да утвърждава устройствени проекти, определящи територии за изследване, рандеман, преправка на следните подземни богатства-нефт, природен газ, твърди горива, минни боклуци ".

Доста дълъг въпрос, а другояче по-просто казано – " за " или " срещу " сте добива на природен газ тук на територията на общината.

Предисторията

Инвестицонното желание за рандеман на газ в землището на 18 села, предизвика жителите на общината и ги изкара седмици наред на улицата. Протестираха локалните, мотористите, земеделците.

Страховете са, че сондажите ще замърсят околната среда и водата, а главният занаят, земеделието ще замре.

За да чуе думата на хората, Общинският съвет реши да се организира локалният избор.

Реферндумът се организира преди екоинспекцията да се произнесе дали желанието за рандеман на газ е безвреден за хората и природата. Изискани са спомагателни мнения от специалисти и институции.

--> Изборният ден завършва в 20:00 часа. За да бъде сполучлив референдумът би трябвало да гласоподават 40% от имащите право на глас.

Анкета Трябва ли да се добива природен газ в Добруджа? Да, енергийната ни самостоятелност е най-важна Да, това са евентуални доходи за страната Не, имаме задоволително източници на газ Не, ще отровим Житницата на България Нямам мнение Гласувай Резултати
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР