Местата в София, в които няма да има ограничение за

...
Местата в София, в които няма да има ограничение за
Коментари Харесай

Депутатите върнаха на общината отговорността за места за небостъргачите в София

Местата в София, в които няма да има ограничаване за височината на застрояване няма да бъдат избрани със измененията в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които се преглеждат в комисията по локално самоуправление в Народното събрание. Максималната височина на постройките в останалите региони на София пък може да бъде 75 метра.

Това се разбра по време на полемика сред депутати от комисията, браншови организации и жители през днешния ден.

Промените в закона бяха инициирани от Столичната община и предвиждаха две зони за строителство на небостъргачи - към Централната гара, край бул. " Цариградско шосе " след 7-ми километър (около и след " Интер експо център " ) и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ".

Целта им е да се ограничи безразборното строителство на здания , като се вкарат ограничавания за височината, условия за озеленяване и затваряне на малките врати, които до момента се използваха от вложители.

Те бяха импортирани в Народното събрание през ноември и бяха признати на първо четене през януари. От днешната намира се разбра, че по-късно работната група е решила, че със Закона за устройство на София може само да планува благоприятни условия в града да има зони без ограничаване на височината, само че не и да се дефинира кои да бъдат те.

Главният проектант на София Здравко Здравков изясни, че местата за небостъргачите ще бъдат избрани с Общия организационен проект, като измененията в него предстоят. " Очакваме тогава препоръчаните в началото от нас зони да се потвърдят, а може и да се появи още една ", сподели Здравков.

Столичната община приготвя промени в Общия организационен проект на София от 2016 година, като основният проектант сътвори звеното " Визия за София ". Към плана се включиха разнообразни професионални организации, които работят по няколко посоки в градската среда, с цел да се намерят най-правилните промени. Очаква се резултатит да бъдат подготвени до края на тази година, а от 2019 година да стартират разискванията в регионите на столицата.

Другата смяна, която е направена е отпадането на оптималната позволена височина от 125 м за някои зони на София, като се планува то да бъде до 75. Здравков уточни, че това не значи, че всяка нова постройка ще може да доближава до тази височина, тъй като плановете би трябвало да дават отговор и на условия за компактност и интензитет (кинт) на застрояването, каквито има за всеки имот. Главният проектант напомни и чеприетата през октомври разпоредба за публичните разисквания планува през тази процедура да минават планове за всяка постройка над 50 метра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР