Месото халал не може да бъде определяно като биологично, реши

...
Месото халал не може да бъде определяно като биологично, реши
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Месото халал не може да бъде определяно като биологично

Месото халал не може да бъде определяно като биологично, реши Съдът на Европейски Съюз.

Месо от животни, които не са били зашеметени, преди да бъдат убити, каквато е ислямската процедура за кръвопролитие " халал ", не може да бъде несъмнено като биологично, реши Съдът на Европейския съюз, представен от ДПА.

Много мюсюлмани имат вяра, че с цел да бъде месото " халал " и задоволително за ястие от тях, животното не трябва да бъде зашеметявано, преди да бъде убито. Такива практики опонират на общоприетите правила за кръвопролитие на животни. В това отношение еврейските практики за " кашер " наподобяват практиките за " халал ", показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

През 2012 година френска асоциация за отбрана на животните за кръвопролитие подаде иск да бъде неразрешено определянето като " биологично отглеждано " говеждо месо " халал ", направено на кайма. Искът беше отритнат, което докара до неколкократни обжалвания.

Тогава френският съд, който разглеждаше случая, се обърна към Съда на Европейски Съюз за помощ при интерпретирането на европейските закони. Според правосъдното разпореждане определението за биологична храна би трябвало да е съобразено с " най-високи стандарти, изключително що се отнася до хуманното отношение към животните ". " Научни проучвания демонстрират, че предварителното замайване е техниката, която минимум опонира на хуманното отношение по време на клането на животните ", отбелязва съдът.

През септември генералният юрист Нилс Уал постанови противоположното. В множеството случаи съдиите следват рекомендациите на генералните юристи, отбелязва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР