Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в

...
Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в
Коментари Харесай

След убийството на предходния лидер - Хамас вече има нов водач. К...

Мешал управлява всички връзки с значими заинтригувани страни, участващи в договарянията за освобождение на израелските заложници и пандизчии терористи.

Ръководството на Хамас е уведомило турски, катарски и египетски публични лица за гибелта на ръководителя на политическото си бюро Яхия Синуар по време на интервенцията в Тел ал-Султан. Групировката акцентира, че след убийството му договарянията за замяна на пандизчии и преустановяване на войната ще станат все по-трудни и по-сложни. 

 

Халед Мешал от 1996 година до 2017 година е началник на политическото бюро на палестинското ислямистко придвижване Хамас. През 2021 година е назначен за началник на бюрото на Хамас за палестинските бежанци и изгнаници. След убийството през 2024 година на Исмаил Хания, който го замества като началник на политическото бюро, Мешал става най-висшият чиновник на Хамас отвън Ивицата Газа.

 

68-годишният Мешал става политически водач на Хамас в заточение година преди Израел да се опита да го ликвидира - пост, който му разрешава да съставлява палестинската ислямистка формация на срещи с задгранични държавни управления по целия свят, без да бъде възпрепятстван от строгите израелски ограничавания за пътешестване, които засягат други чиновници на Хамас.

Отношенията на Мешал с Иран са обтегнати заради поддръжката му в предишното за ръководения от сунитски мюсюлмани протест през 2011 година против сирийския президент Башар Асад.

 

Мешал е централна фигура на върха на Хамас от края на 90-те години на предишния век, макар че работи най-вече от относителната сигурност на изгнанието, до момента в който Израел замисля да убие други видни фигури на Хамас, основани в линията Газа.

След като прикованият в инвалидна количка Ясин е погубен при въздушен удар през март 2004 година, месец по-късно Израел убива неговия правоприемник Абдел-Азиз Ал-Рантиси в Газа и Мешал поема цялостното управление на Хамас.

Подобно на други водачи на Хамас, Мешал се сблъсква с сериозния въпрос дали да схване по-прагматичен метод към Израел в устрема си към палестинска държавност - Хартата на Хамас от 1988 година приканва за заличаване на Израел - или да продължи да се бори.

Мешал отхвърля концепцията за непрекъснато спокойно съглашение с Израел, само че съобщи, че Хамас, който през 90-те и 2000-те години изпращаше атентатори самоубийци в Израел, би могъл да одобри палестинска страна на Западния бряг, в линията Газа и Източен Йерусалим като краткотрайно решение в подмяна на дълготрайно преустановяване на огъня, написа Ройтерс.

 

Нападението против Израел на 7 октомври 2023 година, осъществено от водените от Хамас бойци от Газа, при което починаха 1 200 души и което докара до отвличането на над 250 души, съгласно израелските данни, ясно сподели целите на бойната формация.

Мешал съобщи, че нападението на Хамас от 7 октомври е върнало палестинската идея в центъра на международния дневен ред.

Той прикани арабите и мюсюлманите да се включат в борбата против Израел и съобщи, че палестинците сами ще решат кой да ръководи Газа след края на актуалната война, в прорез с Израел и Съединени американски щати, които желаят да изключат Хамас от следвоенното ръководство.

Мешал е живял през по-голямата част от живота си отвън палестинските територии. Роден в Силвад покрай град Рамала на Западния бряг, Мешал се реалокира като момче със фамилията си в Кувейт, арабската страна от Персийския залив, която е средище на пропалестински настроения.

На 15-годишна възраст той се причислява към Мюсюлманското приятелство - най-старата ислямистка група в Близкия изток. В края на 80-те години на предишния век по време на първото палестинско въстание против израелската окупация „ Братството “ способства за основаването на Хамас.

Мешал става преподавател, след което в продължение на доста години се занимава с лобиране за Хамас от чужбина, до момента в който други водачи на групировката са лежали дълго време в израелски затвори.

Той отговаряше за набирането на средства за интернационалните организации в Йордания, когато едвам се избави от ликвидиране.

Нетаняху изиграва инцидентна, само че значима роля в одобряването на войнствените качества на Мешал, когато подрежда на сътрудниците на Мосад да го убият през 1997 година в възмездие за бомбения атентат на пазара в Ерусалим, при който умират 16 души и за който е упрекната Хамас.

Заподозрените убийци са хванати от йорданската полиция, откакто Мешал е инжектиран с отрова на улицата. Нетаняху, който тогава е в първия си премиерски мандат, е заставен да съобщи противоотровата, а случаят трансформира Мешал в воин на палестинската опозиция.

В последна сметка Йордания закрива бюрото на Хамас в Аман и експулсира Мешал в страната от Персийския залив - Катар. През 2001 година той се реалокира в Сирия.

През 2004 година Мешал управлява Хамас, мюсюлманско придвижване на сунитите, от заточение в Дамаск до януари 2012 година, когато напуща сирийската столица поради яростните репресии на президента Асад против сунитите, взели участие във въстанието против него. Сега Мешал разделя времето си сред Доха и Кайро.
Внезапното му овакантяване на Сирия в началото отслаби позициите му в Хамас, защото връзките с Дамаск и Техеран, които бяха жизненоважни за групировката, му даваха власт. След като тези връзки бяха нарушени или прекратени, противниците, основани в Газа, родното място на Хамас, започнаха да утвърждават властта си.

Самият Мешал съобщи пред Ройтерс, че преместването му е засегнало връзките с основния длъжник на Хамас и снабдител на оръжие Иран - страна, която съгласно Израел съставлява най-голямата опасност за него поради амбициозната си нуклеарна стратегия.

През декември 2012 година Мешал направи първото си посещаване в линията Газа и произнесе главната тирада на митинга по случай 25-годишнината на Хамас. Той не е посещавал палестинските територии, откогато напуща Западния бряг на 11-годишна възраст.

Докато той беше в чужбина, Хамас се наложи над светския си противник, подкрепяната от Запада Палестинска власт, която беше отворена за договаряния за мир с Израел, като завзе контрола над Газа от Палестинската власт в къса революция през 2007 година

Противоречията сред Мешал и управлението на Хамас в Газа се появиха поради опитите му да насърчи помиряването с президента Махмуд Абас, който оглавява Палестинската власт.

След това Мешал разгласи, че желае да се отдръпна от поста си на водач поради тези напрежения и през 2017 година беше сменен от своя заместител в Газа Хания, който беше определен да оглави политическото бюро на групировката, настоящо и в чужбина.

 

През 2021 година Мешал беше определен за началник на бюрото на Хамас в палестинската диаспора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР