Месеци след смъртта на петокласничка пловдивско училище не е отразявало

...
Месеци след смъртта на петокласничка пловдивско училище не е отразявало
Коментари Харесай

Скандал: 3 месеца пишат оценки на починала ученичка

Месеци след гибелта на петокласничка пловдивско учебно заведение не е отразявало отсъствията от занятия. По документи момичето се е водело постоянна ученичка и даже са й били писани оценки от изпитвания. В СУ „ Найден Геров “ пробвали да потулят скандалния случай.

През предходната образователна година Веска (името на детето е променено – б. а.) е трябвало да бъде петокласничка в СУ „ Найден Геров “ в пловдивския квартал „ Столипиново “. Но не е отишла на учебно заведение в първия образователен ден. Нито на идващия. Нито след седмица. Никога повече не е влезнала в класната стая.

Момичето е починало през юли предишното лято, като известно време след изгубването му полицията е открила, че се е удавило в река Марица.

Четири месеца по-късно обаче отсъствията на Веска не са били отразявани правилно в учебната документи, а в електронния дневник даже са били вписвани подправени оценки от изпитвания.

Екипи по обсег на обиколка в „ Столипиново “

Действащата нормативна уредба изисква при отсъствие на детето на учебно заведение да се потърси контакт със фамилията за определяне на аргументите. При струпване на 5 отсъствия по неоснователни аргументи следва прекъсване на помощите от обществените служби. Задължително се задействат регламентите по Междуинституционалния механизъм  за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна учебна възраст. По него екип би трябвало да посети дома на детето и да предложи ограничения и поддръжка за връщане в клас. Общинските управляващи пък имат право да наложат санкция на фамилията, по тази причина че не обезпечава наличие на детето на занятия и го лишава от законовото му право на обучение в наложителната за това възраст у нас.

 Всичко това не се е случило в СУ „ Найден Геров “

Чак през ноември в учебното заведение разбрали от съседи за случай, довел до гибелта на Веска. Поискали от Шесто районно управление (на МВР) изясняване на статуса й. След потвърждението за гибелта й петокласничката е била отписана. За да се прикрият нарушаванията, оценките са били заличени.

По информация на „ Марица “ това не е единственият случай с мним възпитаник в СУ „ Найден Геров “. Въпроси за проблема с Веска и по отношение на възпитаници, които са прекосявали от един в различен образователен период и от една в последваща образователна година, без да са въобще в България, бяха отправени на 19 юни 2023 година към МОН по Закона за достъп до социална информация.

В законовия период с решение, подписано от основния секретар на МОН Албена Михайлова, бе отказано даване на информация на медията. Основните посочени причини бяха, че достъпът до данни в Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ) „ е личен и стеснен единствено за лицата, изпълняващи функционалности или имащи отношение по Механизма “, и информацията не може да се оповестява отвън техния кръг. Другата изтъкната причина бе, че информацията съставлява персонални данни.

От отговора стана ясно още, че МОН не е правило инспекция в СУ „ Найден Геров “ и  няма информация за възможни случаи с фиктивни възпитаници.

Във връзка с поставените от „ Марица “ въпроси обаче просветителното министерство е разпоредило  на 26 юни 2023 година на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив

да извърши инспекция в образователното заведение.

Резултатите от нея удостоверяват груби нарушавания. От отговор до „ Марица “, подписан от началника на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, излиза наяве, че Веска е била отписана от 5-A клас в СУ „ Найден Геров “ на 22 ноември 2022 година на съображение смъртен акт, публикуван от регион „ Източен “ няколко дни преди този момент – на 18 ноември. Забавянето му е поради следствието на събитията, при които е починало детето.

Според отчета на РУО преди началото на образователната година са били осъществени физически визити на адреса на ученичката от просветителния посредник и класния началник. Родителите на Веска обаче не били открити на посетените адреси. От съседи на фамилията била предоставена информация за случил се случай с ученичката през лятото.

Не е ясно за какво още тогава не е била потърсена спомагателна информация за детето.

Без отговор остана и въпросът на „ Марица “ дали е бил употребен различен законов правилник по Механизма. Той гласи, че в случай че ученикът не бъде открит на адреса, учебното заведение може да се обърне за подпомагане към РУО, откъдето.

 да изискат от полицията определяне на местонахождението му.

В отчета от инспекцията на РУО написа, че там не е постъпвала информация за случая с Веска. Проверката удостоверява, че чак на 11 ноември 2022 година шефът на учебното заведение е изискал от началника на Шесто районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Пловдив информация за петокласничката. На 22 ноември същата година полицията е дала отговор, че Веска е оповестена за общодържавно търсене на 26 юли 2022 година и все още на запитването към момента се води безследно изчезнала, като по случая се води досъдебно произвеждане. В деня на приемането на отговора тя е отписана от учебното заведение. Междувременно след приключването на случая е публикуван смъртен акт на 18 ноември 2022 година

Проверяващият екип от РУО-Пловдив е открил при инспекцията данни за нанасяни и изтрити в следствие отсъствия и оценки по образователни предмети на ученичката.

Според резултатите от инспекцията не са били  спирани детските помощи, както е трябвало да бъде още при петото неявяване по неуважителни аргументи.

След инспекцията на „ Марица “ не бе възложен отговор по запитването за възпитаници, които са завършвали сполучливо образователен период и образователна година, без да са в България.

Порочните практики за „ мъртви души “ в учебните заведения са и корист с държавни средства, защото в делегираните бюджети влизат пари за възпитаници, които действително не се образоват. Преди последната актуализация единният разходен стандарт за прехрана на възпитаник от паралелка с общообразователна подготовка бе от порядъка на 1840 лева, в този момент доближава 2840 и нагоре съгласно спецификите.

Директорката на СУ „ Найден Геров “ Диана Гавазова бе търсена за коментар, само че все още не е приела да изрази позиция.

РУО откри неточности в дневниците 

През предходната образователна година  Регионалното ръководство на образованието в Пловдив е направило една настояща инспекция в СУ „ Найден Геров “ по проекта за активността си за наличието на учениците в образователни часове и отразяването на отсъствията в документите.

Още тогава е бил открит висок % отсъствия на деца и възпитаници и разминаване с отразените в дневниците.

От управлението е бил изтънчен и показан отчет за ограничения, с които да се понижи броят на отсъстващите.

Искат писмени пояснения от шефа

След инспекцията на Регионалното ръководство на образованието, осъществена на 9 август тази година, на директорката на СУ „ Найден Геров “ Диана Гавазова са дадени наложителни наставления. От нея са поискани и писмени пояснения.

Началникът на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Пакова

Ето ограниченията, написани от началника на РУО-Пловдив Антоанета Пакова след инспекцията, удостоверила скандалния случай и порочните практики:

На годишните заседания старши специалистите по предмети ще извърнат внимание на учителите за прецизно съблюдаване на нормативната уредба по отношение на отразяването на отсъствията, ритмичността на оценяване и оформянето на срочни и годишни оценки.

На годишното заседание с учебните шефове ще бъде разисквано и изтънчено от тях

да осъществяват системен и ефикасен надзор

за постоянно наличие на учениците и използване на ограничения и наказания, когато това не се случва. Ще бъде обърнато внимание да управляват работата на учителите за правилно оценяване и отразяването на резултатите им в сходство с нормативната уредба. Да съблюдават процедурите в Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадане от просветителната система на деца в наложителна предучилищна и учебна възраст. Ще бъдат подчертани и уговорките им съгласно разпорежданията на министъра на образованието за информиране на РУО при произшествия с възпитаници и чиновници.

Директорката на СУ „ Найден Геров “ взаимно с педагогическите експерти при започване на идната образователна година би трябвало да разработят проект с ограничения за превъзмогване на проблематичното държание на учениците във връзка с нередовно навестяване на занятията. Резултатите и резултата управлението

ще трябва да рапортува на всяко тримесечие.

Същевременно на директорката ще бъде оказана методическа поддръжка за преодоляване  на позволените нарушавания, заяви Антоанета Пакова. Учителите ще бъдат ориентирани към подобаващи образования от националния център за подготовка в Банкя, с цел да подобрят уменията за оценяване, използване на новаторски способи, работа с класа и групата.

През идната образователна година в СУ „ Найден Геров “ ще бъдат осъществени неочаквани инспекции за наличието на учениците и правилно отразяване на отсъствията в дневниците.

Училището ще бъде включено в Плана за активността на РУО-Пловдив за инспекция на работата на учителите по обособените предмети в прогимназиален и гимназиален стадий.

Ръководителят на екипа за обсег на регион „ Източен “ ще организира работна среща с всички институции за възстановяване на координацията.

Работата на шефа на СУ „ Найден Геров “ ще бъде прецизно проследена

Регионалното ръководство на образованието ще изготви писмо до шефовете на всички просветителни институции в Пловдивска област с написани действия по отношение на Механизма за обсег.

По него Регионалното ръководство на образованието е длъжно да изготвя отчет два пъти в годината за резултата от активността на екипите. Според данните от последния доклад за обгръщане на 5-, 6- и 7-годишните е изпратено писмо до Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи за определяне на фактическото положение и местоположение на 1455 деца и възпитаници. Според получената от полицията информация 885 от тях в Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ) са с настоящ статут „ Не е заложен “, „ Никога не е записван “ и не е открито местопребиваването им.

Близките не имат вяра, че детето се е удавило. Подозират, че е било отвлечено и продадено 

Повече от година след гибелта на петокласничката от „ Столипиново “ фамилията й не има вяра в това, което е открило следствието – че момичето се е удавило при трагичен случай.

Фаталният за Веска ден е 25 юли 2022 година Според спомените на майка й Зейнеб щерка й излязла от къщи още към 8,30 часа. Жената споделя, че с приятелките й обичали да вършат видеа за Тик Ток и таман по тази причина отишли край реката  в региона на улица „ Бъндерица “.

Майката била на работа през целия ден и чак вечерта схванала, че нещо не е наред,

когато Веска не се прибрала.

Около 1,30 часа през нощта тя съобщила в районното ръководство на полицията.

Жената, която не приказва добре български език, твърди, че с нея не е бил позволен човек, който да й превежда. Подписала е документ, с чието наличие не е наясно. (Репортер на „ Марица “ беседва с нея благодарение на неофициален водач от общността, който владее ромски и турски език – б. a.).

Майката и бабата на умрялото момиче описват за своята борба с институциите, с цел да узнаят какво се е случило с детето

Детето е било оповестено за общодържавно търсене  на 26 юли 2022 година Обходени са регионите, в които се движи. Полицията се е свързала и с двете му най-близки приятелки.

След като те са били разпитани, на 28 юли е било формирано досъдебно произвеждане за вероятно закононарушение по член 127 aл. 1 от Наказателен кодекс – за склоняване към самоубийство.

То е прекъснато от Районна прокуратура на 9 юни тази година, защото не са открити доказателства.

Според постановлението за преустановяване, в хода на следствието е открито, че във съдбовния ден Веска е излязла с двете си приятелки, като към 14,30 ч. трите отишли на южния бряг на Марица, в региона на ул. „ Бъндерица “. Според данните на прокуратурата, Веска предложила да се изкъпят, само че другите не можели да плуват и отказали. Тя влезнала сама с облеклата, като свалила единствено обувките. Течението ненадейно я завлякло. Приятелките й се уплашили и чакали към половин час на брега. Когато Веска не изплувала, се уговорили да не споделят на никого и се прибрали вкъщи.

Майката на починалото момиче споделя, че вечерта двете девойки ходили да я търсят в дома й.

Първоначално излъгали, че не са виждали приятелката си

В хода на следствието обаче е било открито, че са били с нея, споделят от Районна прокуратура. Водолазен екип е претърсил коритото и крайбрежията на реката в региона сред 29 юли и 2 август, само че тяло не е било намерено. На 11 август трупът е открит на южния бряг на Марица в местността „ Рибарска среща “, в клоните на паднало в реката дърво, в напреднал етап на разлагане.

Въпреки мнението на отделението по правосъдна медицина на УМБАЛ „ Св. Георги “, че повода за гибелта е удавяне, и ДНК експертизата, съгласно която това е точно тялото на Веска, околните се съмняват.

„ Тя можеше да плува. Случи се в най-горещите дни на юли. Нивото на реката в региона е ниско. Там има риболовци. Всички познават щерка ми и щяха да оказват помощ или да видят “, споделя Зейнеб.

Районна прокуратура е безапелационна, че „ не се касае за самоубийство, което да е спомогнато от дейностите на трето лице или пък такова трето лице да е склонило умрялата към самоубийство. Смъртта е вследствие на решението на детето да влезе в реката да плува, което е довело до случай с съдбовен край “.

Семейството не има вяра на следствието поради няколко съмнителни условия. От една страна са спорните показания на двете приятелки. След като е било намерено тялото, околните няколко пъти се интересували какво става с следствието. По думите на майката информация била отказана. Казали й единствено, че детето е откарано надалеч. А след това – че е в София, с цел да се ревизира за вероятно принуждение. Роднините желали да видят с очите си резултатите от ДНК тестванията. Казали им да идат да си ги търсят в болничното заведение.

„ Върнаха ни я след няколко месеца, не можах въобще да я видя “, безутешна е майката. Било уредено служебно заравяне. В квартала създали опит да изпълнят мюсюлманския траурен обред в джамията. Присъствала единствено бабата. „ Беше един чувал с остатъци, не се виждаше лице и коса. Не имам вяра, че това е внучка ми “, споделя тя. Прилошало й от гледката.

Не имам вяра, че Веска е починала, твърди в тъгата си бабата. С майката се съмняват, че момичето е било отвлечено и продадено.

Семейството споделя, че получило позвъняване по телефона. Твърди, че мъж на чист български език ругал и заплашвал околните да спрат да ровят

с цел да не се случи същото и с другата им щерка.

Семейството има още едно момиче и наследник. Зейнеб твърди, че е дала в полицията номера на телефона, от който са й звънили. Но нищо не последвало.

След загубата в фамилията настъпила рецесия и в този момент майката и бащата на детето са разграничени. Таткото е в чужбина. Майката се изнесла от общия им дом, който е наоколо със постройката на начален стадий на СУ „ Найден Геров “.

Според описа на Зейнеб, 3-4 месеца след гибелта на детето от учебното заведение отишли да го търсят на оня адрес. Съседите споделили, че Веска се е удавила още през лятото. По думите на Зейнеб, не е имало никакъв контакт на фамилията с учебните управляващи.

Полицията отхвърли информация

Още на 19 април 2023 година „ Марица “ изиска информация по случая с умрялото дете от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пловдив, само че получи отвод. В публично писмо бе поискана и среща с инспекторите от Детска педагогическа стая към Шесто районно управление (на МВР) във връзка работата им по Механизма за обсег и случаи на „ мъртви души “ в СУ „ Найден Геров “ в „ Столипиново “  – деца, които не посещават занятия и даже са зад граница, само че се водят постоянни по документи. Отговорът още веднъж бе отвод с претекст, че полицията не е водеща институция по Механизма, а единствено спомага за уточняване на местонахождението.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР