Месеци след сериозните предупреждения от Вашингтон, че Украйна няма да

...

Оценките на САЩ са били мрачни още през януари, според непоказвани досега секретни документи на американското разузнаване, за които се твърди, че са изтекли са получени от "Вашингтон пост".

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/07/68/784/46cd8c64be9d9c2924b9c478345ae8cd_resized.jpeg" width="840" height="500">

Вашингтон е предупредил за потенциалното обкръжаване на украинските сили в Бахмут и предложил на Киев да намали загубите си и да остави града.

Оценката, обозначена с гриф "строго секретно", предупреждава, че "стабилният" руски напредък от ноември насам "компрометира способността на Украйна да удържи града" и че украинските сили вероятно ще бъдат "изложени на риска да бъдат обкръжени, освен ако "не се оттеглят през следващия месец".

Тези предупреждения до голяма степен не бяха взети под внимание. Киев представя задържането на Бахмут като императив, който далеч надхвърля стратегическото от военна гледна точка значение на града, като твърди, че е необходимо да се поддържа националният морал и да се лиши Русия от всякакви териториални придобивки. Украйна заяви, че продължителните сражения в Бахмут изчерпват силите на Русия, като убиват много войници, особено от наемническата групировкаа "Вагнер".

Украинският командир, който наблюдава боевете за Бахмут, полковник Павло Палиса, заяви, че никога не е бил официално информиран за тази американска разузнавателна информация или за препоръките как да се използват боевете в Бахмут за допълнителни предимства.

"Аз не съм толкова голяма риба", каза той, говорейки от команден център в мазето.

В друг документ от голямото количество секретни документи, изтекли онлайн чрез платформата за съобщения Discord, се описва как Украйна може да използва модерни боеприпаси, информационни кампании и технологии за борба с дронове, за да "наложи бъдещи разходи" на руските сили.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/07/68/784/cf838c1f7bf53209bfa37c6c434e44ee_resized.jpeg" width="840" height="500">

Палиса приписва способността си да задържи части от града в продължение на месеци по-дълго от очакваното на комбинацията от класическа градска война и усъвършенствано разузнаване с дронове, включително заглушаване на сигнала.

След като руските сили пробихапериметъра на Бахмут, Палиса заяви, че е изтеглил силите си обратно в жилищните квартали, използвайки покривите на сградите, превръщайки ги в противотанкови позиции. По-навътре в града и двете страни започнали да разчитат в голяма степен на разузнавателни дронове за насочване и на заглушители за объркване на противниковите навигационни системи.

Когато Палиса поема поста си в средата на януари, оценките, които чува от офицерите около себе си, повтарят песимизма на Вашингтон. „Но месеци по-късно ние все още сме тук и се опитваме да направим всичко възможно, за да задържим града", каза Палиса, изразявайки увереността си в мисията.

В изтеклия документ се предлага също да се насърчи дезертьорството с "кампания за физиологични операции", в която се набляга на "консумативността" на рескшти войски.

Друг текст насърчава Украйна да насочи към масираните руски сили "усилени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение" - комбинация от артилерия и ракети земя-въздух, за да се противопостави на атаките.

Когато в критични моменти защитата на града изглеждаше несъстоятелна, Украйна многократно изпращаше елитни части за защита на маршрутите за снабдяване и стабилизиране на ситуацията.

Изправени пред остър недостиг на боеприпаси, украинските войски направиха разпределение на снарядите

Въпреки че тази стратегия беше успешна и позволи на Украйна да запази контрол над западните покрайнини на града, според командирите през последните дни фронтовата линия е станала все по-нестабилна.

Коментари Харесай

Украйна защитава Бахмут въпрек | BGNES

Месеци след сериозните предизвестия от Вашингтон, че Украйна няма да може да удържи Бахмут против офанзива на съветски наемници, украинските сили към момента удържат западните околности на града в най-дългата и смъртоносна борба в хода на войната.

Оценките на Съединени американски щати са били мрачни още през януари, съгласно непоказвани до момента секретни документи на американското разузнаване, за които се твърди, че са изтекли са получени от " Вашингтон пост ".

Вашингтон е предизвестил за евентуалното обграждане на украинските сили в Бахмут и предложил на Киев да понижи загубите си и да остави града.

Оценката, обозначена с гриф " строго секретно ", предизвестява, че " постоянният " съветски прогрес от ноември насам " компрометира способността на Украйна да удържи града " и че украинските сили евентуално ще бъдат " изложени на риска да бъдат обкръжени, в случай че " не се отдръпват през идващия месец ".

Тези предизвестия значително не бяха взети под внимание. Киев показва задържането на Бахмут като императив, който надалеч надвишава стратегическото от военна позиция значение на града, като твърди, че е належащо да се поддържа националният морал и да се лиши Русия от всевъзможни териториални придобивки. Украйна съобщи, че продължителните сражения в Бахмут изчерпват силите на Русия, като убиват доста бойци, изключително от наемническата групировкаа " Вагнер ".

Украинският пълководец, който следи боевете за Бахмут, полковник Павло Палиса, съобщи, че в никакъв случай не е бил публично осведомен за тази американска разследваща информация или за рекомендациите по какъв начин да се употребяват боевете в Бахмут за спомагателни преимущества.

" Аз не съм толкоз огромна риба ", сподели той, говорейки от команден център в мазето.

В различен документ от огромното количество секретни документи, изтекли онлайн посредством платформата за известия Discord, се разказва по какъв начин Украйна може да употребява съвременни муниции, осведомителни акции и технологии за битка с дронове, с цел да " наложи бъдещи разноски " на съветските сили.

Палиса приписва способността си да задържи елементи от града в продължение на месеци по-дълго от предстоящото на комбинацията от класическа градска война и усъвършенствано разузнаване с дронове, в това число заглушаване на сигнала.

След като съветските сили пробихапериметъра на Бахмут, Палиса съобщи, че е изтеглил силите си назад в жилищните квартали, употребявайки покривите на постройките, трансформирайки ги в противотанкови позиции. По-навътре в града и двете страни почнали да разчитат в огромна степен на разследващи дронове за ориентиране и на заглушители за комплициране на противниковите навигационни системи.

Когато Палиса поема поста си в средата на януари, оценките, които чува от офицерите към себе си, повтарят скептицизма на Вашингтон. „ Но месеци по-късно ние към момента сме тук и се опитваме да създадем всичко допустимо, с цел да задържим града ", сподели Палиса, изразявайки увереността си в задачата.

В изтеклия документ се предлага също да се насърчи дезертьорството с " акция за физиологични интервенции ", в която се натъртва на " консумативността " на рескшти войски.

Друг текст предизвиква Украйна да насочи към масираните съветски сили " усилени стандартни муниции с двойно предопределение " - композиция от артилерия и ракети земя-въздух, с цел да се опълчи на офанзивите.

Когато в сериозни моменти отбраната на града изглеждаше несъстоятелна, Украйна неведнъж изпращаше елитни елементи за отбрана на маршрутите за доставяне и стабилизиране на обстановката.

Изправени пред изострен дефицит на муниции, украинските войски направиха систематизиране на снарядите

Въпреки че тази тактика беше сполучлива и разреши на Украйна да резервира надзор над западните околности на града, съгласно командирите през последните дни фронтовата линия е станала все по-нестабилна.

С наближаването на пролетната атака Украйна приготвя подкрепления

Бахмут е главната цел на съветските интервенции в Източна Украйна. Москва съобщи, че завладяването на града ще постави основите за завладяване на целия Донецки район на Украйна, от който съветските сили понастоящем заемат малко повече от половината.

В изказване от четвъртък съветското министерство на защитата заяви, че силите му, водени от въздушнодесантни елементи, " са осуетили опитите на съперника да контраатакува " и да разположи подкрепления северно и южно от Бахмут.

Битката за Бахмут към този момент е взела своето: В Украйна липсват подготвени бойци и муниции, жертвите се усилват, а скептицизмът пораства, написа изданието.

" Мога да дам оценка за триумфа на задачата едвам откакто всичко завърши ", сподели Палиса, заобикаляйки въпроса дали битката си е коствала изгубените животи и изразходваните материали. " Всеки боец схваща, че когато удържаме града, когато сме вътре в Бахмут, даваме време на новосъздадените ни елементи да упражняват и да се приготвят за бъдещи дейности ", сподели той.

Русия твърди, че е покрай завладяването на Бахмут, само че триумфите ѝ са на дребни стъпки с цената на хиляди човешки животи.

Решимостта на Украйна да задържи Бахмут коства скъпо – по-голямата част от града е в руини. Къщите и постройките са разрушени от интензивното потребление на артилерията, а улиците, парковете и градините са осеяни с шрапнели. " Бих желал да видя града без всички опустошения ", споделя Палиса. " Но в случай че това помогне за спасяването на други украински градове, би трябвало да създадем това, което би трябвало да създадем. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР