Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните

...
Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните
Коментари Харесай

Българите, които държат пари под дюшека, може да имат проблеми, aко бързо не ги обменят в евро

Месеци преди приемането на България в еврозоната бизнесът с жилищните парцели става все по-привлекателен за " играчи " освен от България, само че и от чужбина. В момента страната ни е притегателна за превъртането на национални и задгранични капитали през имотни покупко-продажби поради невиждано ниските лихви по ипотечните заеми, ускореното строителство на нови жилищни здания, високото търсене и предложение, както и положителната рентабилност от сходни вложения.

Това разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция доцент доктор Драгомир Стефанов от катедра " Недвижима благосъстоятелност " в Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

" Рецесията в някои страни от Западна Европа, измежду които са Германия, Нидерландия, Дания, карат от ден на ден компании, които имат партньорски бизнес с български компании, да насочват капитали в покупка " на зелено " на ново жилищно строителство. Атрактивността на тези вложения е и поради това, че у нас доходността на годишна база доближава 7-10 на 100.

Същевременно в българите стоят близо 80 милиарда лв., нагледно казано, под дюшеците, които с наближаването на участието на страна в еврозоната, час по-скоро би трябвало да излязат на ярко ".

" Горе-долу колкото депозити публично има в банковата система на физически лица - сред 75 и 80 милиарда лв., съвсем още толкоз са спестяванията на популацията в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, разяснява специалистът. Този кеш, в случай че е в левове, би трябвало безусловно за няколко месеца да се трансформира в евро, тъй като е рисково да не " изгори " след една година, когато ще спре обмяната на левове, а също така обменянето на по-големи суми към този момент ще е проблем, тъй като за над 5000 лв. ще би трябвало да се потвърждава произходът на средствата, уточни Стефанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР