Месеци преди изборите за председател на БСП през есента 49

...
Месеци преди изборите за председател на БСП през есента 49
Коментари Харесай

Опозиционери в БСП поискаха нов лидер и обединение вляво

Месеци преди изборите за ръководител на Българска социалистическа партия през есента 49 от членовете на Националния съвет на партията се оповестиха за промяна на Корнелия Нинова и обединяване на левите политически сили в страната, каквото възнамерява и Нинова, само че без присъединяване на групировката " Левицата ". Подписалите се под позицията показват, че не могат повече да мълчат и да бъдат заслон, зад който управлението постанова недемократични способи на работа, авторирарен диктат върху локалните организации и потребление на Националния съвет за персоналните цели на Нинова.
Под позицията, изпратена от електронната поща на софийската организация на Българска социалистическа партия, попадат имената на нейния последни двама ръководители - Иван Таков и Калоян Паргов, някогашните министри в кабинета " Станишев " Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, някогашният кмет на Смолян Дора Янкова,
През февруари управление на партията реши мандатът на лидера на БСП-София Иван Таков да бъде предварително преустановен. Той беше глобен поради съдействието в Столичния общински съвет поотделно и с " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ), и с ГЕРБ.
" На 20 януари беше взето друго такова решение и с гласовете на действително присъстващи на съвещанието към 60 членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия бяха изключени 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се пробваха да осъществят груповото мнение на организациите при установяване на кандидатурите на Българска социалистическа партия за локалните избори. Отново с липса на кворум бяха признати " решения " за осъществяване на цялостен цикъл доклади и избори в Благоевград, Шумен, Сливен. А в последното " решение " наред със София и в Бургас. Това е следващата директна интервенция на К.Нинова и ИБ, сякаш посредством поддръжката на Народно събрание, в работата на локалните организации на Българска социалистическа партия за да се отстранен несъгласните с тяхната политика и да се наложат комфортните им фрагменти ", се показва в позицията.
Политиката на Нинова се дефинира като разрушителна и целяща да омаломощи Българска социалистическа партия. Отчита се, че непрестанно има изказвания, сигнали и вътрешнопартийни разногласия за редовно и поредно разрастващи се отрицателни процеси в партийните структури в цялата страна, а резултатът е понижаване на електоралната поддръжка и оттегляне от заемани от партията в предишното позиции. С продължаващото вътрешно разцепление и опълчване в Българска социалистическа партия пък тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент, съгласно опозиционерите.
" От друга страна пропагандно сме заливани със самодоволните изказвания на Корнелия Нинова и близкото й обграждане за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и мощна съпротива, написа в позицията.
В събота (23 март) в НДК ще се организира среща на леви хора за " незабавни дейности за смяна на метода на действие и управление на партията ", проведена от Иван Таков. Сред въпросите, които е препоръчано да бъдат разисквани на срещата, е по какъв начин Българска социалистическа партия да стане сплотяващ фактор за левите обединения, по какъв начин да бъде припозната от разнообразни генерации, " по какъв начин да се включи в напъните на европейските леви за противопоставяне на надигащата се десница ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР