Месеци преди европейските избори в ЕП обстановката вече е кампанийна.

...
Месеци преди европейските избори в ЕП обстановката вече е кампанийна.
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки, евродепутат от ЕКР и зам.-председател на ВМРО, пред „Труд“: Национализмът в България винаги е бил градивен

Месеци преди европейските избори в Екологичен потенциал ситуацията към този момент е кампанийна. Унгарският министър председател Виктор Орбан бе подложен на унищожителни рецензии в Европарламента през предходната седмица, а тематиката с възможни наказания против Унгария занапред ще влезе в предизборните диспути на цяла Европа. Разговаряме с Ангел Джамбазки с какво идния избор на европейските жители ще е по-различен от досегашните.


– За повторно в границите на година и половина водачите и политическите фигури в Европейския съюз отварят процедура по най-строгия член от Договора на Европейски Съюз – член седми в отбрана на главните правила на Съюза – първо против Полша, а в този момент и против Унгария. Какво се случва по коридорите на властта в Брюксел, господин Джамбазки?
– Случва се един разпад на демократичния консенсус и надигане на една вълна от безусловно неправилни, нечестни и несправедливи офанзиви против обособени държави-членове на Европейския съюз. Случва се превръщането на Брюксел и на Европейската комисия в една машина за тормоз на националните страни. И Полша, и Унгария бяха нападнати в несъгласие с правилата на Европейския съюз, в несъгласие с правилото на равнопоставеност. А бяха нападнати тъй като и двете страни се осмеляват да организират една национално-отговорна политика, която е учредена на решенията на техните жители. И двете страни изрично отхвърлят да се подчинят на неразумния диктат на Брюксел и на госпожа Меркел да одобряват квотите за незаконните емигранти. И двете страни остро се опълчиха на пагубното, даже самоубийственото държание на госпожа Меркел, която предложения милиони млади афганистанци и африканци на европейска територия. А в този момент желае останалите страни да платят тази сметка. Виждате всеки ден какво се случва по улиците на Германия, по улиците на Париж – случва се предстоящото – тези милиони незаконни мигранти в голямата си част от тях нападателни, в голямата си част мюсюлмани, не се вписват в европейските общества и се пробват да ги трансформират съгласно личните си разбирания. Ето това отхвърлиха и Полша, и Унгария. Всички тези хора са една доста необятна коалиция от подправени зелени бранители, които се пробват да пречат на развиването на районите – и в България има такива, знаем ги. Това са група хора, които считат, че полът може да бъде въпрос на избор и всеки ден да си измисляш пол и да си го следваш. Въобще, приказваме за хора, които считат, че европейското общество би трябвало да бъде променено, даже разрушено и преосновано на основата на мултикултурализма. На тази политика се опълчват държавните управления на Полша и на Унгария. Но тези държавни управления са определени от полските и унгарските данъкоплатци. Те са тези, които знаят кое е най-хубаво за техните общества. И беше извънредно позорно, когато в залата на Европейския парламент в Страсбург предходната седмица по време на дебата за Унгария, колеги-евродепутати, които мъчно могат да покажат на картата Унгария, обясняваха кое е положително и кое не за живота на унгарците. Това е същото, в случай че приемем, че ние с вас двамата живеем в една кооперация, а някой от прилежащия вход пристигна и ни каже, че знае по-добре от нас какъв цвят би трябвало да е оцветен моя или вашия хол. Това е безсрамно държание. Този отчет, който беше гласуван в Страсбург против Орбан, е направен със съдействието на неправителствени организации, от които най-малко 15 бяха директно финансирани от Джордж Сорос. Същите, които се пробват да тровят атмосферата и в България. Говорим за едно подправено, платено сякаш гражданско общество. Спекуланти като Сорос фалшифицираха концепцията за гражданско общество и сътвориха „ жители на заплата “.

– Как ще се развие обстановката? Ще бъде ли осъдена властта в Будапеща?
– Мисля, че крайното решение ще срещне доста мощна опозиция. Дали ще бъде осъдено държавното управление на Виктор Орбан – първо, тук не може да приказваме за санкции, тъй като приказваме за санкции тогава, когато има престъпление и когато има съд, който взема решения. Европейската комисия не може да си разрешава да си мисли, че санкционира, тъй като не е държавно управление. Правителствата на страните са суверенни. Решенията се вземат от Съвета на Европейски Съюз, в който заседават суверенно определени държавни ръководители. На Комисията доста й се желае да санкционира, само че няма да й се получи. Наказателните процедури против Полша и Унгария ще срещне доста мощна опозиция при рационалните жители в Европейски Съюз и те ще притискат своите държавни управления. Всички са наясно, че в случай че през днешния ден наказваме за неприемане на мигрантски квоти, то на следващия ден други страни могат да бъдат осъдени да друго „ субективно нарушение “. Абсурдно е да се санкционират народите по тази причина, че ръководят личните си страни както считат за най-добре, а не по този начин както считат последователите на мултикултурализма и джендър-идеологията в Брюксел.

– Не е загадка, че надалеч преди лятната почивка на Европарламента, още през март тази година, настроенията измежду вас – евродепутатите, минаха на вълна „ предизборна акция “. Права ли съм, че идните избори ще са доста по-различни от всички, които сме следили до в този момент?
– Определено. Според мен ще бъдат по-различни и то по една доста необсъждана в България причина. С гласуването в Екологичен потенциал преди дни, Европейският съюз се раздели на две – на Европейски социалистически руски съюз и на Европейски съюз на свободните отечества. От една страна имаме самобитен общоприет секретар в лицето на господин Юнкер, който в стила на късния Брежнев разсъждава за промяната на времето и на часовниците, а от друга – водачи като Орбан, да вземем за пример.

Към първите в България се числят Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ДСБ, „ Да, България “ или както се назовават сега.

Има ли потребност от обща защита на външните граници – да, има. Добре, работим за това. Има ли потребност от обща политика във връзка с незаконната миграция? Да. Добре, работим и по това. Съгласни ли сме, че ислямисткото настъпление би трансформирало образа на нашия континент? Тогава работим по това да спрем това настъпление. Ето подобен Европейски съюз ни би трябвало. Европейски Съюз на свободните отечества, които да вземат суверенни решения. А такива се вземат от Съвета на Европейски Съюз, където заседават определените от народите водачи на обособените страни. Това ще бъде бъде избор дали сте „ за “ запазването на националната еднаквост или сте „ за “ основаването на един „ врящ казан от странни същества, чийто единствен проблем е да си сменят часовника и пола “. Това е изборът сред господин Орбан, господин Качински или сред господин Верховщат и господин Юнкер. Отчетливо се сътвориха два полюса на магнита и всеки би трябвало да си избере къде ще отиде – дали желае Европейски съюз по руски модел или Европейски съюз на свободните отечества.

– От няколко месеца тук, в София, вървят непрестанно мнения по какъв начин ще има още веднъж предварителни парламентарни избори, по какъв начин обединението сред ГЕРБ и Обединени патриоти ще се разпадне. Дори се показва, че тъкмо европейската акция ще е „ препъни камъчето “, тъй като вие ще желаете да се разграничите от така наречен систематични партии с „ по-крайна реторика “. Как в действителност ще  се изправите едни против други в борба за местата в Екологичен потенциал, а в това време ще управлявате дружно с ГЕРБ?
– За предварителни избори се заприказва още от първия ден на съставяне на държавното управление. От първия ден на този мандат Българска социалистическа партия заприказва за предварителни избори. Ако има такива през днешния ден, на следващия ден или в близко бъдеще, вотът ще бъде безусловно същия. И значимият въпрос тук е коства ли си да се упражняваме в опити да задоволим Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с техните игрички върху гърба на българските данъкоплатци? Аз мисля, че не си коства. Същественият вододел напълно предстоящо и обикновено е да бъдат европейските избори и това е мое персонално мнение. Ако на европейските избори ГЕРБ и Обединени патриоти имат и един глас повече от нашите съперници Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, това значи, че българските жители ще гласоподават доверие на това ръководство. Ако опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи има и един глас повече от нашите на ГЕРБ и Оперативна програма, то това за мен ще бъде забележим избор на съмнение. И ще има съображение за искане на предварителни избори. Това е моята политическа логичност и не настоявам, че е вярната, може би има и други разсъждения. Но доверие се дава и се взема на избори. А единствено след шест месеца ще имаме опция за подобен избор на доверие или на съмнение, който да покаже ясно какво е мнението на българското общество, за метода по който се ръководи страната ни. А другояче, напълно естествено е на европейските избори с ГЕРБ да излезем като съперници, ние сме разнообразни партии. Те са по в центъра и са част от Европейската народа партия (ЕНП/EPP). И в това няма нищо необичайно или нищо недопустимо. Съвсем явно е, че на европейските избори ще бъдем съперници, само че в това време това по никакъв метод не би следвало да е проблем за вътрешната политика на държавното управление, която се основава на съдружното съглашение сред ГЕРБ и Обединени патриоти.

– Може би първо трябваше да ви попитам – решено ли е към този момент в какъв формат ще се явите партиите от Обединени патриоти – дружно или поотделно, или ще търсите и разширение на обединението?
– Въпреки персоналните противодействия, макар дрязгите, макар по-шумните диалози посред ни, едно би трябвало да бъде ясно – „ Съединението прави силата “ не е единствено надпис върху постройката на Народното събрание, а потвърден политически факт. И Вътрешна македонска революционна организация, и Атака, и НФСБ сме се явявали през годините независимо на избори и резултатите са забележими, когато се явихме обединени. Това, което ще си разреша да припомня на всички наши съидейници и съратници е ясното облекчение и наслада на хората, които ни поддържат, когато най-накрая преодоляхме персоналните си разлики и отидохме обединени с мотото „ България над всичко “ на изборите за 44-я парламент. Нашите симпатизанти споделиха ясно „ Браво! Най-после се обединихте, желаеме работа в отбрана на националния интерес! “. Национализмът в България постоянно е бил градивен, постоянно е бил конструктивен. Българската дума за това е родолюбие. И в родолюбието няма място за персонални драми. Отговорното политическо държание е да се следва ясната воля на българските данъкоплатци, които са ни подкрепили поради целите ни.

– Как ще се отрази Brexit на Съюза? Вие сте най-близо до английските си сътрудници – какви са настройките им? Ще направи ли Англия крачка обратно или настрана?
– Познавам чудесно политическия живот в Англия и по-специално в ръководещата консервативна партия, тъй като работим дружно към този момент четири години. Това, което мога да настоявам решително е, че никой във Англия сега не знае какво следва. Ако някой ви твърди противоположното, или не познава обстановката, или ви заблуждава. Няма единодушие в позициите на ръководещите консерватори по какъв начин тъкмо да проведат договарянията за овакантяване на Европейски Съюз. Нещо повече, виждаме в средите на консервативната партия едни процеси, които са присъщи по-скоро за политически партии на Балканите, в сравнение с за политическа организация с 400-годишна история. Наблюдаваме вътрешна битка за водачество, битка за преодоляване на политическата партия, противодействия с министър-председателя. Възможно ли е излизане без съглашение – допустимо е. Как ще се отрази това на Европейски Съюз – не може да се гадае. Но при всички случаи резултатът ще бъде по-лош за Англия. Парадоксално, само че в някои връзки Brexit ще се отрази по-добре на Европейски Съюз. Може да има позитивна роля за бъдещи решения, тъй като тъкмо Англия беше спирачка за доста процеси, от които и България би имала интерес като основаването на обща политика за защита на границите, да вземем за пример.

Нашият посетител
Ангел Джамбазки е роден в София през 1979 година Завършил е право в Юридически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ”. Член е на Вътрешна македонска революционна организация от 1997 година, зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация. Евродепутат е от квотата на Вътрешна македонска революционна организация в групата на Европейски консерватори и реформисти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР