Месеци наред в бюлетините за свободни места, публикувани от бюрата

...
Месеци наред в бюлетините за свободни места, публикувани от бюрата
Коментари Харесай

Кризата се задълбочава! Месеци наред болниците в Пиринско стенат от липсата на персонал! В Разлог все още търсят над 12 медици, в Благоевград недостигът на кадри е проблем № 1

Месеци наред в бюлетините за свободни места, оповестени от бюрата по труда в Пиринско, измежду най-търсените експерти с висше обучение са лекарите. В края на предходната година писахме, че над 6 месеца в болничното заведение в Разлог се търсят уролог, невролог, анестезиолог, микробиолог, гастроентеролог, нефролог, хирург, гастроентеролог.

Обявата вче още е годна, броя даже е увеличена, което значи, че макар оповестените свободни места претенденти за работа няма. Същата е обстановката и в най-голямата болница в региона - МБАЛ Благоевград. И тук всекидневно се афишират места за лекари- липсват експерти със всевъзможни специцалности, оповестиха банкет и на стажанти, които да бъдат обучавани в болничното заведение, след което да останат да работят, само че и такива няма.

" Все по плашеща е обстановката, лекарите работят по две смени, с цел да обслужват пациентите. Има и такива, които работят в поделение, по-късно дават наряди в Спешен център, събират се по 16 часа работа на доктор, с цел да можем да покрием потребността на пациентите.

Търсим и стажанти, само че и такива няма, разяснява болничният шеф доктор Огнян Митев, който от дълго време сигнализира, че рецесията с лекарите и медицинските сестри заема застрашителни размери. Голяма част от лекарите към този момент са в песионна възраст,други пък напущат и търсят прехранване в частни здравни заведения или чужбина, разяснява доктор Митев. Липсват и медицински сестри и тук отливът е сериозен,а казусът още веднъж е извънредно ниското заплащане на главните помощници на лекарите. Техният труд е оценен обидно ниско.

Не по друга е обстановката и в другите по-големи лечебни заведения в региона Сандански и Петрич. Причината, съгласно лекарите, е ниското възнаграждение на медицинските служащи и неприятните условия, при които работят.

Младите лекари приключват и търсят прехранване в други европейски страни, където трудът им е оценен, привилегиите, които употребяват са доста, а и изискванията на труд нямат нищо общо с тези у нас. Пред кореспондент на Struma. com, млад доктор, с 5 годишен стаж показа, че приготвя документите си за тръгване в Германия. Страна, в която лекарите са на респект, получават положително заплащане, което се актуализира всеки месец, получават поданство без всевъзможни усложнения, а болничното заведение, което ги наема обезпечава и жилище на експерта.

По данни на Българския лекарски съюз, към 650 дипломирани лекари излизат годишно от българските медицински университети, като 450 от тях напущат страната. В тази численост са включени и одобрени експерти - и таман в това е сериозният проблем. Експерти от опазването на здравето настояват, че в случай че не се трансформират изискванията на работа в България и не бъдат основани тласъци за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред голям проблем, защото междинната възраст на лекарите сега e към 55 години.
Петя Колева



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР