Месеци наред жителите на павликенското село Караисен бяха на воден

...
Месеци наред жителите на павликенското село Караисен бяха на воден
Коментари Харесай

След дълго безводие: В Караисен и Бяла черква ще имат нов водопровод

Месеци наред жителите на павликенското село Караисен бяха на воден режим. До чешмите им не стигаше никаква вода, а те доста пъти излизаха на митинги. От през днешния ден там и в прилежащия град Бяла църква, стартира построяването на нов тръбопровод.

В разгара на лятото и в разгара на Коронавирус пандемията месеци наред от чешмите в Караисен не потичаше и капка вода. Тогава хора бяха принудени да пълнят кофи с вода за битовите си потребности и с цел да спасят реколтата в градините си от гераните и селските чешми. Последва и серия от митинги.

Причината за водната рецесия е остарялата водопреносна мрежа. Днес след дълго очакване в село Караисен и в град Бяла Черква стартира построяването на нов тръбопровод, което е и единственото решение на казуса с водата.

" Ще се понижат фрапантно загубите от вода, знаете, че нашите обитаеми места, всичките са с подземни водоизточници, с непълен дебит, със сезонна нееднаквост в добива на питейна вода, второ ще се повиши и качеството на водата, защото тези остарели с отсрочени натрупвания и не малко е, че ще се усъвършенства асфалтовата настилка в двете обитаеми места. ", сподели инж. Емануил Манолов, кмет на Община Павликени.

" В последна сметка живеем към този момент във времена, в които не е обикновено да нямаш достъп до питейна вода. Така или другояче водопроводът ни е на доста години, обикновено е да бъде амортизиран, само че съм благополучен от моментното развиване на обстановката. ", сподели Стефан Николов, кмет село Караисен.

Новият тръбопровод би трябвало да бъде подготвен през есента.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР