Месец след връчването на мандата за съставяне на ново правителство

...
Месец след връчването на мандата за съставяне на ново правителство
Коментари Харесай

Една крачка до новото правителство на Черна гора

Месец след връчването на мандата за сформиране на ново държавно управление в Черна гора договарянията са на финала и медиите изреждат съответни имена за министерските кресла. Очаква се през днешния ден да бъде изцяло готово съглашението за програмните правила на държавното управление, което ще има 18 министерства и трима заместник-председатели.

Според предварителната информация водачът на Социалдемократическата партия Рашко Коневич ще заеме мястото на министър на защитата, а почетният ръководител Ранко Кривокапич – поста министър на външните работи в държавното управление на Дритан Абазович.

В бъдещия кабинет няма да вземат участие социалдемократите (СД). На техния водач Дамир Шехович била обещана позицията на заместник-председател на Народното събрание; препоръчан им е и постът министър на културата за официално безпартиен човек, който е непосредствен до партията. Според “Виести” наместо това СД са поискали съставяне на техническо държавно управление с Демократическия фронт и нови избори, само че концепцията им е била отхвърлена.

Заместник-председателят на Народното събрание на Ервин Ибрахимович, водач на Бошняшката партия, ще бъде номиниран за вицепремиер и министър на финансовите вложения, ресорът му ще включва енергетика и превоз. На тази партия ще бъде препоръчано и общественото министерство, което най-вероятно ще оглави Адмир Адрович. Министерско кресло ще получи и ЦИВИС – член на обединението “Черно на бяло”, от която потеглиха измененията във властта. Албанските парламентарни партии би трябвало да получат два портфейла в бъдещото държавно управление, напомнят медиите.

Социалистическата национална партия (СНП) ще получи поста ръководител на Народното събрание и шест ведомства. Драгослав Щекич – заместник-председател на партията и сегашен шеф на Здравната каса, е апетитен за предстоящ вицепремиер и министър на земеделието. Министерствата на опазването на здравето и на образованието също са обещани на СНП.

Василия Лалошевич от СНП евентуално ще е министър на спорта, а на финансите - Александър Дамянович, който е бил в границите на шест месеца шеф на Приходната и митническа администрация. Поста министър на правораздаването евентуално ще заеме юристът от Подгорица Марко Ковач. Той е наследник на някогашния федерален секретар по труда, опазването на здравето и обществените грижи Миодраг Ковач.

Гражданското придвижване УРА на Абазович евентуално ще вземе министерствата на икономическото развиване, европейската интеграция и на вътрешните работи. Горан Джурович ще е министър на икономическото развиване съгласно предварителната информация, а Йована Марович – на европейската интеграция. Марович в това време сподели, че напускащото държавно управление не може да реализира резултати в процеса на европейска интеграция по няколко аргументи:

„ И някои от тях са неналичието на идентичен дневен ред и цели сред партиите, съставящи парламентарното болшинство, блокирането на избрани назначения и процеси от някои от тях, неналичието на навременни реакции при смяна на преговорната конструкция и рамката за договаряния с Европейски Съюз “. Това е довело до още по-лоши оценки в годишния отчет на Европейската комисия спрямо предходните.

Вотът за съмнение към държавното управление бе импортиран с претекстовете, че министър председателят Кривокапич не зачита Конституцията или главните демократични принципи; че е заплашил промените в основни глави 23 и 24 от преговорния развой с Европейски Съюз и че дейностите му пречат на съдействието сред законодателната и изпълнителната власт, което води до институционална и политическа рецесия в страната”.

Номинираният за министър председател Дритан Абазович – заради игрите на политическите съперници и сложните договаряния с сътрудниците – не съумя да сформира ново държавно управление цялостен месец, освен това в изключително комплицирана геополитическа обстановка.

От опозицията упрекнаха Абазович, че процесът на образуване на кабинета лишава безпричинно дълго време, “защото той не съумя да обезпечи задоволителна поддръжка в Народното събрание за концепцията за държавно управление на малцинството”.

Вицепрезидентът на Социалдемократическата партия (СДП) Боян Зекович, представен от Радио и телевизия Черна гора, сподели, че процесът продължава несъответстващо дълго време, с нездравословни последствия за жителите, и че би трябвало да се търси различен излаз от рецесията.

“В тази вълна от промени Абазович получи мандат със задачата да поправи вредите на държавното управление на Кривокапич, да деблокира парализирани институции и да продължи европейската интеграция. "

Атаката от доста страни катализира договарянията за държавно управление и те към този момент са на финала. Очаква се Абазович да внесе искане за насрочване на съвещание на Народното събрание, на което да показа състава на кабинета. По неговите лични думи са “на крачка от съставянето на новото правителство” на Черна гора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР