Месец след началото на руската инвазия в Украйна, милиони хора,

...
Месец след началото на руската инвазия в Украйна, милиони хора,
Коментари Харесай

Украинска журналистка стана боец, за да защити страната си

Месец след началото на съветската инвазия в Украйна, милиони хора, най-вече дами и деца, потърсиха леговище отвън родината си. Вижте историята на едно момиче, което избира да остане и да се причисли към хилядите доброволци, които пазят Украйна - споделя Българска национална телевизия.

Маргарита Ривчаченко е 25-годишна журналистка в Киев. Но краткотрайно е заменила писалката с оръжие. " Казвам се Маргарита и в този момент съм парамедик в една от частите за териториална отбрана на Киев. Преди войната бях публицист, ПР експерт и прессекретар на народен представител ", споделя тя. Решението взела непринудено, незабавно след началото на съветската инвазия в Украйна и се явила в наборната комисия на въоръжените сили.

Желаещите да се запишат били толкоз доста, че съумяла да преодолее дългите опяшки едвам на втория ден. " Разбрах, че войната е почнала от татко ми, който се обади. Когато разбрах, че родният ми град Харков, където живее фамилията ми, е бил бомбардиран и Киев също, където сега пребивавам, осъзнах, че няма къде да избягам. Щеше да е доста по-страшно да седнал съм някъде в леговище или да избягам, без да знам какво следва.

Тук съм измежду хора, които знаят какво вършат и добре си правят работата ", изясни Маргарита. Киев е подложен на непрекъснат обстрел, само че обстановката в Харков - дом на към милион и половина души, е доста по-страшна. Най-малко 250 цивилни жители са починали, десетки са ранени, а елементи от града безусловно са сринати. Маргарита е една от хилядите доброволци, включили се към Териториалните сили за защита. " Не беше суматоха, по-скоро бях скована от боязън. Бях като робот.

Мъчех се да не усещам нищо. Просто изпълнявах разнообразни задания. Но на 15-ия ден започнах да се запитвам дали това е вярното място за мен. Може би трябваше да отида някъде в Полша и да очаквам умерено под спокойно небе. Но тогава разбрах, че мога да бъда потребна повече тук ", споделя Ривчаченко. 25-годишната млада жена не крие, че естественият живот ѝ липсва.

" Ще сменя облеклата. Наистина желая да облека рокля и да сложа токчета. Но шегата настрани, ще отида при родителите ми, в къщата на баба ми. Искам да видя фамилията си ", споделя журналистката. Маргарита послушала съвета на собствен другар деец по-бързо да одобри актуалната обстановка. И да осъзнае, че това е нова глава в живота ѝ.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР