Месец след като централното испанско правителство пое контрола над Каталуня,

...
Месец след като централното испанско правителство пое контрола над Каталуня,
Коментари Харесай

Сепаратистите в Каталуня смениха тактиката преди изборите

Месец откакто централното испанско държавно управление пое контрола над Каталуня, прогнозата в самостоятелната област е за помиряване, най-малко краткотрайно. Регионалните партии се готвят за избори идващия месец, а сепаратистките партии трансформират тактиката си.

На 27 октомври каталунският парламент насочи невиждано предизвикателство към испанската страна, обявявайки самостоятелност. Решението беше последвано неотложно от де факто анулация на районната автономност и събаряне на сепаратисткото държавно управление на Карлес Пучдемон. " Това бяха сложни дни на надълбоко терзание за всички ни, на боязън... само че за благополучие, те стартират да остават зад нас ", съобщи в четвъртък министър председателят на централното държавно управление Мариано Рахой.

Противно на всички упования, сепаратистите, които уверяваха на висок глас, че са подготвени за независимостта, не оказаха никаква опозиция. Сепаратистките водачи признаха бързо, че оповестяването на обособяване от Испания е политически акт и няма действителна мощ. Карлес Пучдемон и четирима министри от районното държавно управление отпътуваха за Брюксел. Срещу тях е издадена заповед за арест. Мобилизацията се концентрира върху отбраната на останалите осем уволнени министри, задържани, както и двама водачи на сепаратистки асоциации, в границите на следствие за протест и/или противодържавна активност. За своите поддръжници те са политически пандизчии.

Местните служители, ръководени директно от назначени от Мадрид министри, следват заповедите. След вълненията през октомври последваха по-слабо проведени и по-малобройни митинги, макар че твърдото ядро на сепаратистките гласоподаватели, близо 46 на 100 съгласно изследване, оповестено в неделя във всекидневника " Ел паис ", остава правилно на идеята. Забави се и ритъмът на преместването на централите на корпорациите отвън Каталуня. 2700 предприятия са напуснали региона.

" Всичко е тъкмо като преди два месеца: животът на улиците, магазините, работата и така нататък ", твърди Жоан Ботела, учител по политически науки в Автономния университет на Барселона. Единственото " осезаемо " отражение на тези седмици на безредици, които тормозиха цяла Европа, е че през декември ще се състоят районни избори, свикани от Мадрид, прибавя преподавателят.

Промяна в тактиката

Проучванията на публичното мнение плануват резултат, сходен на предходните избори - през септември 2015 година, на които сепаратисткият блок, формиран от три партии, получи на практика еднакъв брой гласове с партиите, които не поддържат отделянето от Испания. Обаче заради това, че гласовете от селските региони имат по-голяма относителна тежест (в испанската изборна система), сепаратистите получиха болшинство в районния парламент, което им разреши да ръководят. Следователно, допустимо е и да бъдат свалени, в случай че гласоподавателите, подкрепящи оставането в Испания, се активизират.

Двете огромни сепаратистки партии - Европейска демократична партия на Каталуня на Карлес Пучдемон и Републиканска левица на Каталуня - към този момент не са обединен фронт, а водят акция поотделно. В техните стратегии едностранното оповестяване на самостоятелност към този момент е по-дискретно - смяна на тактиката, която те изясняват с опасенията си от принуждение, разследване на репресиите на централните управляващи. " Искам и би трябвало да повеждам разговор с министър-председателя (Мариано Рахой) ", съобщи Пучдемон пред немското радио Дойчландфунк. Предложение, което централните управляващи отхвърлят изрично, тъй като идва от човек, който съгласно тях към този момент е упрекнат в протест и е избягал в Белгия.

Пучдемон обаче прави спорни изявления и обстановката остава неразбираема. В събота, представяйки своята листа " Заедно за Каталуня ", той съобщи, че на изборите на 21 декември каталунците би трябвало да " ратифицират " устрема си към самостоятелност.

В продължение на две години обаче сепаратистите заявяваха, че са подготвени за отделянето. Но не получиха обществена поддръжка от нито една страна и структурите, които трябваше да проработят с оповестяването на каталунската република, не бяха задействани. " В продължение на две години живеехме в неистина ", обвинително декларира Ева Гранадос, номер две в партията Социалисти на Каталуня, говорейки за " мираж ", който е довел до напускането на доста компании, политическа неустойчивост и икономическа неустановеност, сложна за превъзмогване. Нейната партия, която би желала да е отпред на идващото държавно управление, води предизборната си акция, като натъртва на нуждата от разговор в едно разграничено общество, както и на смяна на Конституцията, която да разреши Испания да стане федерална страна, в която Каталуня да откри своето място.

Основната мощ, която се опълчва на сепаратистите, е дясноцентристката партия " Сиудаданос " ( " Гражданите " ). Тя води акцията си, като поддържа " нов стадий на помиряване и обединяване " в Каталуня, което може да включва и социалистите. Също като Народната партия на Рахой, " Сиудаданос " дава обещание да възвърне величието на самостоятелната област, потърпевшо съгласно партията от тесногръдата позиция на сепаратистите. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР