Месец, след като става един от лидерите на 9-тоюнския преврат,

...
Месец, след като става един от лидерите на 9-тоюнския преврат,
Коментари Харесай

Общественикът Кимон Георгиев получава откраднатите си вещи само ден след това заради…

Месец, откакто става един от водачите на 9-тоюнския прелом, когато е свален от власт и погубен Александър Стамболийски, Кимон Георгиев е обран във влака София-Варна.

Случката се разиграва на гара Горна Оряховица, когато опитни крадци рецидивисти го оставят без куфар, пардесю, одеяло и всички движимости, които носи със себе си. Казано с други думи – обират го до шушка, до момента в който спи.

По това време превратаджията към този момент е без едно око и постоянно е именуван кьор Кимон. Ранен е тежко в боевете при Черна по време на Първата международна война и по тази причина губи окото си.
Георгиев подава тъжба в полицейското ръководство, която заради обстоятелството, че е изтъкнат държавник, не може да бъде подценена. 

Полицейският шеф привиква при себе си служителя на реда Станимир Спасов и му подрежда да обърне по-сериозно внимание на тази кражба, с цел да отсрамят българската полиция.
Спасов на собствен ред разкрива, че има „ база данни “, в която са заведени всички влакови обирджии. Изведнъж като мълния мозъка му тресва един от диалозите, които провел преди ден с един от крадците по влаковете. 

Той му бил споделил, че Рашоолу и Шумналията гуляли до разсъмване в кръчмата Горна Оряховица. И тук служителят на реда Спасов бързо направил заключението кои са причинителите на обира. По разпореждане на шефа на полицията в София, служителите на реда в Горна Оряховица арестуват упоменатите нагоре обирджии.

Те обаче на собствен ред показват неопровержими доказателства, че не е тяхно дело и имат оправдание. Спасов не приема това оправдание и двамата рецидивисти биват отведени под ескорт в столицата, където сами в стаята със Спасов му описват по какъв начин тъкмо са обрали депутата, по какъв начин са заложили движимостите му при кръчмаря и по-късно изпили парите. 

Вещите на Кимон Георгиев биват върнати един ден след обира. Той пък в символ на признателност стиснал ръката на Спасов, благодарил за акуратността и декларирал, че служители на реда като него са горделивост за България. 

Дългогодишният чиновник на реда обаче бива разказан от шефа си Янаки Кисов като „ служител на реда маниак “ и ненапълно тесногръд. Спасов водел безпощадна битка с ромите. За него те всички до един били лъжливи, крадливи и съчетавали всички негативни качества.

За по-младите служители на реда обаче, Спасов е „ вуйчо “ и „ баща “, както го наричали самите те, обръщайки се към него за съвет. Той пък бил като жив списък за тях, тъй като помнел хора и събития три десетилетия обратно.
Източник: Уикенд 
 



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР