Месец след като стана ясно, че Добротич Уинд“ няма да

...
Месец след като стана ясно, че Добротич Уинд“ няма да
Коментари Харесай

Община Ветрино незаконно е спряла инвестиция за 1,2 милиарда лева

Месец откакто стана ясно, че „ Добротич Уинд “ няма да осъществя план за вятърен парк в община Ветрино, поради натрапен мораториум от варненската община, в този момент излиза наяве, че следващо решение на общински съвет Ветрино е оповестено за нелегално с решение на Административен съд Варна.

Става въпрос за решение на Общински съвет Ветрино за възбрана за монтаж на единични ветрогенератори на дистанции по-малки от 1000 м по права линия от регулацията на обитаемото място до парцела, а не на 500 м, както е заложено в закона.

Според постановлението на съда решението опонира на националните разпореждания и го афишира за незначително с претекстовете, че Общински съвет Ветрино е незапознат орган, тъй като въпросът е организиран от нормативен акт от по-висока степен. Или две думи

Общински съвет Ветрино е излязъл отвън рамките на материалната си подготвеност.

Това е следващо решение на Общински съвет Ветрино оповестено от съда за нищожно (незаконно). На 5 юни 2023 година Върховният административен съд анулира мораториума за възбрана за създаване на вятърен парк с сходни претекстове - че възбраната е в несъгласие на държавната политика за поощряване на производството и потреблението на сила от ВЕИ, уредена със специфичния Закон за силата от възобновими източници.

Предисторията

Още през септември 2022 година стана ясно, че един от водещите вложители в зелена сила в света желае да влага 1,2 милиарда лв. във вятърен парк със 74 генератора. Това е интернационалната компания „ CWP Global “ (CWP), която е мажоритарен притежател на „ Добротич Уинд “ АД и е осъществила едни от най-големите планове за произвеждане на електрическа сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа.

Плановете бяха за създаване вятърен парк от общо 74 ветрогенератора - 50 в землищата на селата Добротич, Михалич, Искър, Калоян, Изворник и Есеница в Община Вълчи дол и 24 в землищата на селата Доброплодно, Ягнило, Средно село, Ветрино и Момчилово в Община Ветрино, напомня money.bg. 

Вятърният парк трябваше да генерира електричество, задоволително за зареждането на 440 000 семейства.

След като беше признато предлагането за възбрана за инсталиране на вятърни турбини от Общински съвет - Ветрино, компанията излезе с публично послание към Общински съвет Ветрино и кмета на обитаемото място във връзка решението си да не осъществя план за вятърен парк в цялостен размер.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР