Месец след жестокото нападение, което остави 18-годишно момиче с 400

...
Месец след жестокото нападение, което остави 18-годишно момиче с 400
Коментари Харесай

400 шева и все още ненаказан насилник - зловещата история на едно брутално нападение

Месец след жестокото нахлуване, което остави 18-годишно момиче с 400 шева по тялото след сечения с макетно ножче, с обръсната глава и строшен нос в Стара Загора, съдът наложи непрекъсната мярка за неотклонение на Георги Георгиев.

Той желал да я накаже от ревнивост. Изпълнил зверството на 26 юни, а когато видели 18-годишното момиче в болничното заведение, не повярвали на очите си. За това действие Окръжният съд в Стара Загора го пусна от ареста, тъй като стореното било лека телесна щета. За случая се разбра в петък.



Днес, по ново обвиняване, Георги още веднъж влезе в правосъдната зала, този път получи най-тежката мярка. Защитата съобщи, че ще апелира решението. Заседанието продължи 2 часа и половина, при безпрецеденти условия - публицисти не бяха позволени на съвещанието, и даже изгонени от коридора пред залата. Мотивите нa съда също останаха в загадка.



А преди този момент, тази заран, след дни безмълвие, пред медиите застана и съдийката, освободила преди месец Георги Георгиев.

МЯРКАТА

Районната прокуратура в Стара Загора внесе искане в Районния съд за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 26-годишния Георги Георгиев. Но не поради 400-те шева, а тъй като беше притеглен като обвинен за това, че в интервала от 24-25 юни в Стара Загора, в изискванията на продължавано закононарушение, се заканил с ликвидиране на Д.М., като това заканване „ би могло да възбуди състоятелен боязън за реализирането му ”. На два пъти мъжът изпратил текстови известия за закана с ликвидиране посредством интернет приложение, гласящи " Направо те умъртвявам " и " Ще ти закача главата ".

Пред публицистите Георги не сподели нито дума. 26-годишният мъж работи като охранител в дискотека в Стара Загора, има малко дете и към този момент стабилен опит с управляващите - осъждан на пробация при започване на годината с две ограничения, още веднъж за побой и отново за „ лека телесна щета.



НО КАК съдебна експертиза СТИГНА ДО ПОВТОРНОТО МУ ЗАДЪРЖАНЕ

Сутринта в неделя, евентуално поради вълната от отвращение, Георги Георгиев беше арестуван за 72 часа, само че по новото обвиняване - за закани. До него се стигна, откакто в събота на 29 юли момичето е било извикано за разпит.

За първи път тя разкрила пред проверяващите, че преди нападението била заплашвана посредством известия. “Направо те умъртвявам! ”, написал Георги Георгиев на 24 юни, а на 25 юни траял със заканите: “Ще ти закача главата! ”. Основният претекст - ревнивост.

Ден по-късно - на 26 юни, мъжът извършил немислимото, несъмнено от мнозина като садизъм. Позвънил на 18-годишното момиче, когато тя била сама в жилището си. Позвънил на домофона. Първо мълчал, а след това споделил: " Аз съм ". Влязъл в жилището, бил с маска и ръкавици, блъснал я без да каже и дума. Първо я блъснал по главата, при което й счупил носа. Тя твърди, че след първия удар не помни нищо.

Макетното ножче, маската, ръкавиците и обувките са конфискувани като материални доказателства и са изпратени за експертиза в Националния институт по криминалистика в София.

Едва на 29-и юли към полицията се е обърнал някогашният другар на потърпевшото момиче. В разпита му се обяснява, че тя е споделяла с него, че по време на връзката си с обвинения, по отношение на нея са отправяни закани и е упражнявано принуждение. Това послужи за мотив да бъдат призовани потърпевшата и нейната майка.



Момичето и Георги имали връзка единствено няколко месеца, и никой от околните ѝ не знаел за закани през това време.

СЪДЪТ ЗАБЪРКА ПОРЕДНИЯ СКАНДАЛ

през днешния ден стана мотив за следващ скандал. Безпрецедентно Районният съд в Стара Загора не пусна публицисти в правосъдната зала при гледането на мярката за неотклонение на Георги Георгиев. Съдията изиска публицистите да бъдат изгонени и от коридора пред залата. Съдебна защита също спря публицистите. Прокуратурата не е поискала делото да се гледа при закрити врата. Съдът не позволи публицисти даже при четенето на определението за мярката за неотклонение на Георги Георгиев. По закон този тип актове са обществени и ограничението на медиите е неприемливо.



СЪДИЙКАТА ПРОГОВОРИ

Съдия Татяна Гьонева, която освободи от ареста Георги по първото обвиняване за 21-те разреза по тялото на момичето, счупения нос и обръснатата коса, се появи пред медиите. И разгласи, че правосъдният акт по делото за обезобразеното момиче е закономерен макар публичното неодобрение. И не мисли за оставка.



На въпроса на Българска национална телевизия " След тази социална реакция обмисляте ли да подадете оставка и да напуснете правосъдната система? ", тя дава отговор:

" Благодаря и за този въпрос, благодаря на всички, които ме поддържаха в това тестване, тъй като сътрудниците ме поддържаха и те знаят какъв човек съм, без да се лаская. Аз се надявам да отразявате и нашите триумфи. Не имам намерение, не. Аз обичам работата си ".

Решението е взето на база на заключенията на първата съдебно-медицинска експертиза, която не е показвала заплаха за живота на 18-годишното мимиче.

" В случаите на увреждания, ние се водим от медикобиологичния симптом на увреждания, посочен в заключението на правосъдно здравната експертиза. Ние не сме правосъдни медици, с цел да можем единствено по фотосите да преценим до какъв брой значително е пострадването, имало ли е заплаха за живота ", изясни арбитър Гьонева.



Самата тя споделя, че се е тормозила като видяла фотосите на момичето.

Гьонева даже сподели пред медиите през днешния ден и името на момичето в народен ефир.

Не за първи път Окръжният съд става обект на публично неодобрение. В началото на годината дрогираният и пийнал водач, който умъртви дете в Бузовград, беше пуснат под гаранция. Съдия Гьонева обаче не се сети за случая, запитана от Българска национална телевизия. " Задавате ми въпрос за някакъв мой акт, за който аз сега не съм готова да дава отговор. Само едно име Бузовград нищо не ми приказва на мене ", разясни тя. Съдийката обаче съобщи, че поддържа митинга през днешния ден в съвсем всички огромни градове на страната и добави, че е възмутена от внушенията, че съдът толерира насилието.

ХИПОТЕЗА ЗА УБИЙСТВО?

Според районния прокурор на Стара Загора Таня Димитрова е допустимо да се стигне до хипотезата за опит за ликвидиране, само че на този стадий е прекомерно рано.



" Сложно е да се квалифицира такова действие, защото упражненото принуждение е предизвикало голям брой разнообразни по тип травматични увреждания, част от тях са изрично леки телесни повреди, само че друга част дали са междинни би трябвало да се обясни. С оглед на резултата от експертизата и спомагателните разпити вероятно ще потвърдим дали е осъществено по изключително нечовечен метод и с особена свирепост, а всичко това дефинира точната правна подготовка ", изясни тя.

БАЩАТА: ТЯ Е ЗАТВОРНИК В СЕБЕ СИ

На момичето е назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на проучване, която ще бъде направена до 10 дни. Днес проговори и бащата на тийнейджърката.

" Към момента положението ѝ е тежко психически и физически, даже след спомагателните разпити се постанова да се връща обратно за нещо, което не желае да приказва ", изясни пред Българска национална телевизия Красимир Михайлов. " През множеството време мълчи, затворена е в себе си, тя е един тип пандизчия в себе си и може би сред четири стени. Възстановяването върви доста постепенно, това са едни дълбоки белези, които ще останат, уповавам се с времето, медицината е много напреднала, да се позаличат, само че сигурно по-голямата контузия е нейното прочувствено положение ".

Бащата изясни, че не я е намерил той, а момичето единствено е потърсило помощ от съседка. Пострадалата е откарана е с кола за спешна помощ в болничното заведение.

" Мен ме потърсиха от първо районно и по този начин потеглиха нещата. Когато дойдох, то е мъчно за разказване, само че картинката беше брутална ".

Бащата е бил наясно за връзката на щерка си с обвинения, само че разясни, че тя не е споделяла нищо за него:

" Знаете, в днешно време родителите са последните, които научават за дадена връзка или даден проблем. Лично не съм се запознавал с него, виждал съм го веднъж-два пъти. След това стана ясно, че е имал предходни прояви. За закани - не, аз разбрах, че той е бил много ревностен, само че особено за закани не. След това се откри като се извадиха чатове, те станаха притежание на всички ".



Михайлов изясни, че щерка му е работела в дискотека като барман, а с обвинения са били във връзка за три-четири месеца. Определи присъдата " лека телесна щета " като безумство.

“Там е казусът, че няма по какъв начин - това е безумство при такива съществени пострадвания това да бъде лека телесна щета при такава свирепост. Ние се борим за правдивост - желаеме правдивост и отговорникът за това действие да си понесе следствията и цялата суровост на закона ”.

Красимир Михайлов съобщи, че ще участва на митинга в Стара Загора довечера и прикани всеки, който може, също да отиде. Благодари за публичния отзив и поддръжката.



МАЙКАТА НА МОМИЧЕТО: НЕ ГОВОРИ

„ Към момента нямам нищо казано от нея. Единственото, което прави, е да превключва каналите и заобикаля всичко, което се случва сега. Травмирана е. Нормално е ”. Това съобщи майката на 18-годишното момиче, обезобразено с макетен нож от някогашния си другар. Майката участва в митинга довечера в Стара Загора.

„ Знае за поддръжката, само че е безмълвна. Няма реакция ", сподели майката, която разгласи, че ще се бори до дъно за правдивост. „ Отказване няма. Справедливост, присъда такава, каквато заслужава причинителят. Квалифициране на телесните повреди по нея, по този начин както би трябвало да бъдат ”, сподели майката Ивелина.



Вчера, пред БНР, Ивелина, описа, че в случай че за предходните си действия, които също са нанасяне на телесни повреди, обвиненият Георги Георгиев е получил не пробация, а по-тежко наказване, през днешния ден щерка ѝ нямало да бъде част от статистиката на потърпевшите от принуждение. " С нея работят психолози, ще бъде мъчно и дълго, надяваме се да има резултат, само че все още няма подобен. Засега тя е пандизчия в самата себе си, в личния си призрачен сън ", описа Ивелина.



на повече от 30 града в цялата страна довечера, с цел да кажат на едно свиреп измъчвано 18-годишно момиче и на други като него, че няма да има толерантност към насилниците, към неприятните закони, към зле работещи институции или хора, в чиито ръце са поверени ориси и животи.

Началото на митингите и шествията беше обещано от Стара Загора и те стигнаха до всички краища на България и даже излязоха отвън рамките ѝ - с митинги в Берлин и Виена.





ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ЛИ Е ТОВА ЗВЕРСТВО?

Именно избраното като лека телесна щета - 400 шева, 21 дълбоки прореза по ръцете, краката, гърдите, строшен нос, обръсната с машинка глава и рани по главата, възмути огромна част от обществото. Според съда става въпрос за лека, а не за тежка телесна щета, тъй като момичето не е било с заплаха за живота.

„ Убеден съм, че правосъдният състав, единомислещо подписал правосъдния акт, е решил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е закономерен. Той е в унисон с настояването на представители на Окръжната прокуратура ”, съобщи ръководителят на съда Красимир Георгиев.

„ При искане на най-тежката мярка ние сме длъжни да обсъдим доказателствата и те да подплатяват наличната подготовка, в която обвиненият е задължен да дава отговор по наказателния текст. Съдебно-медицинските експертизи са доста значими, защото нямаме знания, с цел да установим пострадванията. Трябваше да установим дали декларираното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в член 129. В случая съдебно-медицинската експертиза открива пострадвания, които по настрана и вкупом сочат навременно разстройство на здравето, само че не и заплаха за живота. Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна щета. За да има междинна телесна щета, би трябвало да има най-малко краткотрайно разстройство на здравето, което да е рисково за живота. Това не го установихме ”, посочи арбитър Гьонева, докладчикът по делото.



МЪЖЪТ С БЯЛОТО БМВ, КОЙТО ПОДКРЕПИ ГЕОРГИ

Възмущение провокира и мъж, който изрази поддръжка за Георги и дори заплаши близка на нападнатото момиче. Пред Българска национална телевизия проговори и самата тя - приятелката на младата жена е заплашвана със известия в обществената мрежа от Виктор Костов, който със свои статуси поддържа дейностите на Георги Георгиев.

" Вчера на обяд в 12:24 видях, че имам чакащо известие в обществените мрежи със закани към мен във връзка със случая с нарязаното момиче в Стара Загора с макетен нож. Бях предизвестена да внимавам какво приказвам и пиша и да чакам, че ще ме преследва бяло BMW. Ядосана съм, боязън ме е освен за мен, а и за фамилията ми, само че в тази ситуация той сподели, че профилът му е бил хакнат. Моят въпрос е от кой момент е хакнат, в случай че в действителност е по този начин, и в случай че не ме е заплашил той, кой го е направил? ", сподели тя.



От дома на Виктор Костов са конфискувани преносим компютър и мобилни устройства, чиято експертиза ще каже дали той е отправил заканите или профила му в действителност е бил хакнат. На този стадий проверяващите нямат задоволително доказателства, с цел да му издигнат обвиняване.





ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ

От петък до момента, когато стана прочут казусът, наред с публичните реакции, не закъсняха и политическите. Днес и президентът Румен Радев разяснява.

" Правораздавателните органи най-накрая реагираха съответно на неприемливото варварско действие. Обществото би трябвало да продължи да оказва своя напън ”, уточни президентът.

По думите му „ не е демонстрация на добър усет да се оправдават нелепите промени в Конституцията с тъкмо това зловредно действие, което се случи в Стара Загора. Необходими са промени в разнообразни закони, които да вършат тъкмо това – да слагат ясни критерии за нарушаванията на закона, за закононарушенията и за тежестта на наказванията ”.



Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел сподели в неделя, че сходен престъпен сюжет буди отвращение и яд. Тя напомни, че преди 2 месеца Законът за домашното принуждение не е бил признат.

" Вие си спомняте, че преди два месеца Законът за домашното принуждение не беше признат. Той през днешния ден е реалност, тъй че тук съгласно мен е доста значимо дружно със законодателната власт да се следи наклонност и това, което се случва и при нужда те са тези, които могат да предизвикват промени, само че още веднъж упорствам на това законът като подобен е добре, че е признат. Виждаме и с този случай, че е значимо осъществяването и методът, по който се ползват законите ", съобщи Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

От " Продължаваме Промяната " също излязоха с остра позиция. Според Кирил Петков нападателят би трябвало да бъде съден по най-строгия метод.

" Този случай потресе цялото ни общество. За мен това не е човек, това е звяр, който би трябвало да бъде наказан по най-строгия метод - вероятен. И това, което мисля, че ще се случи с всичките промени, които вършим, е че от ден на ден прокурори ще би трябвало да дават ясна отчетност на метода, по който те движат тези каузи и в действителност прикрито в Конституцията и измененията е тъкмо това ", съобщи Кирил Петков - съпредседател на " Продължаваме Промяната ".

В Каспичан, и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също разяснява зверското нахлуване над 18-годишното момиче в Стара Загора:

" Аз няма да вляза в разногласия кой е отговорен - прокурорът, съдията или коя от системите. По-скоро обществото, което търпи това домашно принуждение и по тази причина беше толкоз значимо да се одобри Закона за домашното принуждение, беше значимо да приемем и измененията в Наказателния кодекс, с цел да може жертвите да не стават още един път жертви след това по време на целия развой. Така, че вие сте свършили работата и се надявам институциите ще се поправят, в случай че някъде едните не са дали или другите не са ги видяли задоволително. Това е колосален акт и аз мисля, че реакцията на обществото единствено може да ме радва. ", съобщи Борисов.

ВСИЧКО Пожарна охрана ТЕМАТА ЗА ЖЕСТОКОТО НАПАДЕНИЕ СЛЕДЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР