Месец след инцидента в Айтос, при който водач на камион

...
Месец след инцидента в Айтос, при който водач на камион
Коментари Харесай

"Отсечката на смъртта" в Айтос: Институции и граждани още спорят за обезопасяването на мястото

Месец след случая в Айтос, при който лидер на камион умъртви татко и двете му деца, и рани тежко възпитаник, институции и жители още спорят за обезопасяването на " правата на гибелта ".

Междувременно водачът на камиона, провокирал злополуката, е притеглен като обвинен, научи bTV. Той също пострада при случая, за това е разпитан по-късно. Повдигнато му е обвиняване за причиняване на гибел по несъобразителност на трима души и на тежка телесна щета на още едно лице.

Жители на Айтос се събират на публично разискване по какъв начин да бъде обезопасена " правата на гибелта ". Ще вземат участие представители на институции, на общината и специалисти от Института по пътна сигурност.

А другояче от полицията регистрират понижаване на опитите през този месец на водачи на камиони да карат претрупани и с висока скорост в района.

Проверени са близо 300 товарни автомобила, като са формирани 20 акта за претоварване.

Местните поданици обаче не са удовлетворени от ограниченията.

Според локални поданици, взели участие в обхода на правата, дружно с специалисти, проблематичният сектор стартира на 3 км от Айтос.

" Самият надолнище е доста стръмен и в действителност в случай че са претрупани самите камиони и честото потребление на спирачки ги кара да откажат спирачките, да прегряват и да се спускат по самия надолнище надолу без спирачки ", съобщи Вергин Терзиев - доброволец към Института за пътна сигурност.

" Ще бъде изработен буфер от купчини с пясък. При отричане на спирачките, водачите ще могат да отбият в дясно и надлежно по този трошляк, който ще понижи изкуствено скоростта и в пясъка те ще могат да спрат спешно ", сподели инж. Митко Порязов - шеф на ОПУ – Бургас.

Камера брои какъв брой коли минават отсам. Има метод обаче по какъв начин и да претегля в придвижване какъв брой натоварени са камионите.

Поставени са знаци за понижаване на скоростта.

" Сменяме местата на кантарите, доста гъвкаво, следим пренасочване на придвижването, следим опити да се върне придвижването в този сектор, работим на територията на три общини, с цел да можем да обхванем тези процеси ", изясни комисар Неделчо Рачев - шеф на Охранителна полиция.

" Никакви ограничения не са взети към този момент! Единственото е, че има полиция и сложиха през вчерашния ден по-нагоре една кутия където ще бъде камерата. Това е! Това е пътят на гибелта – от Зетьово до колелото долу - това цялото е проблематично трасе и би трябвало да се вземат ограничения, ето тук минават деца ", изясни Галина Димитрова – Инициативен комитет " Стига жертви ".

От Пътното твърдят, че са заложили построяването на обходен път, само че община Айтос би трябвало да дефинира трасето. А тежко потърпевшият възпитаник към този момент се възвръща вкъщи.

Довечера Айтос ще уважи паметта на починалите в злополуката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР