Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите,

...
Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите,
Коментари Харесай

Избори 2 в 1: пред какви предизвикателства е изправен вотът?

Месец преди изборите - кандидатпрезидентските двойки са 24, а партиите, които за трети път тази година ще се борят за доверието на гласоподавателите, са изправени пред тежката задача да активизират хората и да сформират постоянен кабинет след вота на 14 ноември.

Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК разяснява в студиото на " Говори в този момент " детайлности към организирането на вота 2 в 1. По думите ѝ един месец е задоволителен да се изясни на жителите по какъв начин да работят с машината.

" Основният проблем е, че не всички гласоподаватели имат цялостно схващане сред двата типа избор - каква е разликата в мандата на президента какво вършат партиите с 240-те народни представители ", изясни Дечева

Политиката извънредно доста ни вълнува, само че не обръщаме внимание на дребните елементи, съобщи тя. За Румяна Дечева проблемите главно са в нашата осведоменост и би трябвало да имаме отговорност за това какъв глас подаваме.

Един от главните проблеми с организацията на вота е човешкият фактор, сподели още Румяна Дечева. Комисиите са предлагани от политически партии - те непрекъснато сменят хората си до последния миг. Друг проблем е неналичието на искащи за присъединяване в комисиите на избрани места.

" Чисто психически - какъв брой можем да пожелаваме от хора, които са работили още от събота и сутринта и след вота стартират да броят разписки и гласове? Възможно е някъде да има операции, само че всеобщо следим преуморени и не добре подготвени хора ".

По думите ѝ имаме фундаментален проблем с електронното ръководство, а всичко произтича от закона, който ЦИК по този начин или другояче би трябвало да приложи. В Изборния кодекс не е категорично регламентирано какво се случва, когато някой подаде документите си с електронен автограф, което оставя място за тълкования.

" Неразбираемо е по какъв начин тези хора, които за трети път избираме, позволяват в законите да има такова разминаване, което дава опция и едната и другата обстановка да бъдат правно защитими ", разяснява Дечева.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР