Месец преди да сменим летните гуми със зимни, от Комисията

...
Месец преди да сменим летните гуми със зимни, от Комисията
Коментари Харесай

КЗП погна пазара на автомобилни гуми, ето за какво трябва да следим преди да си купим

Месец преди да сменим летните гуми със зимни, от Комисията за отбрана на потребителите започнаха акция за контрол на пазара на автомобилни гуми. Предстои да бъдат осъществени голям брой инспекции в търговски обекти в цялата страна.

От 15 ноември зимните гуми са наложителни по закон. Вече две седмици чиновници на Комисията ревизират изненадващо както дребните обекти, по този начин и огромните центрове. Основно се следи за това дали етикетите дават отговор на разпоредбите.

" Етикетите на гумите би трябвало да дават класифицирана информация за характерностите на гумите, за противодействие при търкаляне, сцепление при влажна пътна настилка, както и два нови параметъра, включени в този правилник, касаещи гумите при сурови зимни условия. Те са особено проектирани за потребление при такива условия, при съществуване на сняг и лед ", изясни гл. контрольор в КЗП-Варна Цветанка Иванова.

Експертите поучават да купуваме нови гуми и да следим етикетите. " Хубаво е да се преглежда самият етикет за сцепление на мокро и горивоспестяване. По-важният детайл е да се гледа за сцепление на мокро. Също по този начин и за шума на самата гума ", предложи продавач-консултантът Симеон Терзийски.

А гумите, както и всички останало нарастват. Справка на NOVA сподели, че както във Варна, по този начин и в цялата страна увеличение има във всички магазини и центрове, които държат почти идентична цена по отношение на класа.

Проверките на Комисията до този миг не регистрират нарушавания. Ако обаче бъдат открити нелоялни практики, санкцията, която грози търговците, е до 50 000 лева за първо и до 70 000 за второ нарушаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР