Месец на Оскарите“ по bTV Cinema продължава (14.02) с една

...
Месец на Оскарите“ по bTV Cinema продължава (14.02) с една
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за „Изкуплението Шоушенк“

„ Месец на Оскарите “ по bTV Cinema продължава (14.02) с една същинска класика.

Според класацията на IMDb „ Изкуплението Шоушенк “ е най-великият филм за всички времена. Лентата има 7 номинации за „ Оскар “, само че нито една победа. Ето и още 10 неща, които не знаете за кино лентата.

Ако в миналото ти потрябват пари…

„ Изкуплението Шоушенк “ е екранизация по разказ на Стивън Кинг.

Стивън Кинг и режисьора Франк Дарабонд стават доста близки другари, когато Дарабонд екранизира къса история на Кинг като студентски филм. Тогава писателят продава правата върху романа за 5000 $.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стивън Кинг по този начин и в никакъв случай не осребрява чека си за авторски права.

Няколко години откакто лентата потегля по кината, Кинг рамкира чека и го изпраща на режисьора Франк Дарабонд. Към него има записка, на която написа „ Ако в миналото ти потрябват пари за гаранция за пандиза. С любов, Стийв “.

Кой да играе Ред?

Клинт Ийстууд, Харисън Форд, Пол Нюман, Джийн Хекман, Робърт Редфорд и Робърт Дювал били премисляни като разновидности за ролята на Ред. В романа Ред е разказан като ирландец на междинна възраст с побеляваща рижа коса.

Въпреки описанието Франк Дарабонд постоянно си представял Морган Фрийман в ролята поради неговото авторитетно наличие на екран и неповторимият му глас.

„ Изкуплението Шоушенк “ е и обичаният филм на Морган Фрийман в цялата му кариера.

Снимка: IMDb / The Shawshank Redemption

Рисковете на специалността

Сцената, в която Анди и Ред се срещат в двора на пандиза лишила девет часа за снимане. Там Ред подмята бейзболна топка от самото начало, като Морган Фрийман си играл с топката в продължение на девет часа без да възрази.

На идващия ден се появил на работа с превързана ръка.

Да се потопим в ролята

За да се приготви за героя Анди Дюфрейн, Тим Робинс прекарва известно време в цялостна изолираност. Той е затворен в килия и изолиран от света, въпреки да осъзнава, че това няма да докара до същото чувство като за героя му, защото е непринудено.

„ Да попитам за една роля “

Оригиналното заглавие на романа на Стивън Кинг е „ Рита Хейуърд и изкуплението Шоушенк “. То не било употребявано, с цел да няма комплициране в публиката, че става въпрос за биографичен филм за великата актриса.

Франк Дарабонд даже получил кастинг запитвания от дами, които желали да се превъплътят в Рита Хейуърд.

Импровизация

Една от най-емблематичните подиуми във кино лентата е когато Анди Дюфрейн пуска оперна музика през системата на пандиза, с цел да могат всички лишени от независимост да се насладят на хубостта ѝ.

Тази сцена не била в сюжета. Тим Робинс предложил концепцията и Франк Дарабонд я приел. Арията е Canzonetta sull'aria от операта „ Сватбата на Фигаро “ на Моцарт.

Друго познато лице

Ролята на Анди Дюфрейн била препоръчана първо на Том Ханкс, който отказал, тъй като не можел да съвмести фотосите на „ Изкуплението Шоушенк “ и тези на „ Форест Гъмп “.

И въпреки всичко Ханкс работи с Дарабонд по идващия му филм – „ Зелената миля “, още веднъж акомодация на Стивън Кинг.

Един различим глас

Това е първият път, в който Морган Фрийман би трябвало да записва глас като повествовател. Именно от тук потегля неговата кариера, тъй като хората и до ден сегашен разпознават гласа му.

Необичайно за ролята на повествовател, текстът на Фрийман бил записан авансово. След това разказът му бил пускан преди снимането на всяка сцена, с цел да зададе темп на фотосите.

Класика в жанра, само че не и в бокс офиса

Макар „ Изкуплението Шоушенк “ в този момент да се счита за най-великият филм на всички времена, той е цялостен неуспех в парично отношение.

Но нещо извънредно се случва през 1995 година От „ Уорнър Брос. “ Изпращат 320 000 копия от кино лентата на видеотеките в Съединените щати. Така „ Изкуплението Шоушенк “ се трансформира в един от най-наеманите филми в историята.

Темата

Последната дума, която феновете чуват да бъде изговорена в „ Изкуплението Шоушенк “ е „ вяра “. Това е и тематиката на кино лентата – в никакъв случай да не губим вяра.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР