Месец май ще бъде най-лежерният и рекордно кратък работен месец

...
Месец май ще бъде най-лежерният и рекордно кратък работен месец
Коментари Харесай

Администрацията ще се облажи през май: Пълна заплата за реко...

Месец май ще бъде най-лежерният и рекордно къс работен месец за заетите в публичния бранш. Служителите в държавната и общинската администрация ще вземат цялостна заплата за едвам 17 трудови дни. За съпоставяне - общоприетоо в един месец се падат сред 20 и 22 работни дни. В допълнение, специалистите считат, че последния ден преди празниците и първия след тях чиновниците са безусловно непродуктивни, разсеяни и недисциплинирани. В същото време статистиката демонстрира, че заетите в публичния бранш в Пловдивска област взимат с 307 лв. повече от заетите в частния бранш. Средната заплата на първите е 1478 лв., а на вторите - 1171 лв., сочат данните за последното тримесечие на 2020 година на териториално статистическо бюро " Юг ".

На същия разкош обаче не могат да се радват заетите в частния бранш, изключително в производството с непрестанен цикъл и търговията. Ако работодателите желаят да спазят буквата на Кодекса на труда, те би трябвало да платят двойна отплата за всичките дни по Великден - от 30 април до 3 май, напомнят от Главна ревизия по труда. Заради почиващите институции частният бизнес е с вързани ръце и не може на 100 % да си свърши делата. Не може да се употребяват банки, нотариуси, общинска администрация, каси за заплащане на сметки. От няколко години и четирите огромни работодателски организации упорстват да се спре сливането на празници. Те оферират да се почива единствено в деня на самия празник. Ако той се пада в неделя, в понеделник всички на работа.

Търговията, услугите и превозът са единствените, които биха могли да завъртят оборот в почивните и празничните дни. Заради пандемията обаче и техните оптимистични проекти могат да бъдат осуетени.

БОНУС ВАКАНЦИЯ

Заради почивните дни към Великден и Гергьовден единствено с два дни отпуск може да стане цяла 9-дневна почивка. 24 май пък се пада в понеделник и автоматизирано предпоследният уикенд на месеца става 3-дневен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР