Месец и половина след като Великобритания трябваше да излезе от

...
Месец и половина след като Великобритания трябваше да излезе от
Коментари Харесай

Джонсън върви към победа на изборите днес, но мнозинството му не е сигурно

Месец и половина откакто Англия трябваше да излезе от Европейския съюз, британците ще гласоподават на предварителни парламентарни избори, решаващи за посоката на Брекзит. Социологическите изследвания дават преднина на консерваторите на Борис Джонсън, само че резултатът е сложен за прогнозиране.

Според анкета на " ЮГав ", оповестена във вторник, Джонсън е на път да завоюва болшинство от 28 депутатски места. Това е мощно намаляване на прогнозата по отношение на предишния месец, когато се очакваше консерваторите да поведат с 68 места.

Консервативната партия на Джонсън може да завоюва 339 места в 650-местния парламент по отношение на получените 317 в изборите от 2017 година. Опозиционната Лейбъристка партия може да си обезпечи 231 места, което е намаляване по отношение на 262 места през 2017 година. Ноемврийската прогноза за лейбъристките депутати обаче бе 211.

Поради опцията от статистическа неточност консерваторите може да получат сред 311 и 367 места, което не изключва опцията за парламент без болшинство.

Краят на задънената улица?

След три години на невъзможност по въпроса за Брекзит изборите могат да посочат излаз от задънената улица. Или просто да затвърдят сегашната обстановка, при която Обединеното кралство е насила да бъде с единия крайник отвън Европейски Съюз, а с другия вътре.

Лидерът на лейбъристите желае да контракти нова договорка за излизане от Европейски Съюз и да я сложи на референдум в границите на шест месеца дружно с оставането в Съюза като вероятен избор. Джонсън пък дава обещание бърз Брекзит.

Всички партии се притесняват, че може да пострадат и от умората на гласоподавателите от тематиката Брекзит. Британците са отегчени и недоволни, че им се постанова за трети път за последните три години да гласоподават по някакъв значим въпрос - през 2016 година беше референдумът за участието в Европейски Съюз, а през 2017 година имаше предварителни избори, провокирани от предходния министър-председател Тереза Мей за да усили болшинството на торите и да договаря с Европейски Съюз от по-силни позиции. Вместо това обаче партията загуби болшинството си в Народното събрание, а Мей не прокара съглашението си за Брекзит.

 Джонсън върви към победа на изборите през днешния ден, само че болшинството му не е несъмнено
© Reuters

Джонсън подписа съглашение за развода, определящо при какви условия Англия ще напусне съюза, и то даже получи кардиналното утвърждение на депутатите. Но го отдръпна, откакто Народното събрание изиска повече време, с цел да го изследва обширно.

Междувременно часовникът отброява времето до новия краен период за Брекзит - 31 януари. Ако след изборите през декември новият парламент още веднъж е толкоз поляризиран, колкото сегашният, тогава ще е вероятен и разновидността за ново отсрочване на Брекзит - и четвърто подред отиване до урните на цяла Англия за последните четири години.

" Ройтерс " обобщава по какъв начин ще гласоподават британците и по кое време ще бъдат известни резултатите.

За какво гласоподават хората?

- Страната е разграничена на 650 изборни региона.

- Всеки изборен регион е еднакъв на едно място в Камарата на общините (долната камара на парламента). Има:

533 в Англия
59 в Шотландия
40 в Уелс
18 в Северна Ирландия

- Във всеки изборен регион хората гласоподават за локален претендент.

- Кандидатите съставляват политическа партия или са самостоятелни.

- Кандидатът, който получи най-вече гласове, печели място.

- Ще се гласоподава на 12 декември от 7.00 до 22.00 по Гринуич.

- Може да се гласоподава на място в изборните секции в страната или авансово по пощата.

Кога ще бъдат оповестени резултатите?

Екзитпол, оповестен в 22.00 по Гринуич нормално дава визия по какъв начин са минали изборите. В три от последните четири гласувания това изследване вярно дефинира цялостния резултат, въпреки и с позволена неточност за действителния брой места.

Повечето изборни региони стартират да броят гласовете незабавно след края на изборния ден в 22.00 по Гринуич.

 Джереми Корбин
© Reuters

Джереми Корбин

Резултатите на първите два изборни региона нормално са налични до 23.00. Основната част идват сред 2.00 и 3.00 по Гринуич.

Всички резултати би трябвало да бъдат оповестени до края на 13 декември.

Колко места би трябвало да бъдат извоювани?

Абсолютно болшинство в Народното събрание съставляват 326 места.

Действителният брой за работещо болшинство обаче е по-нисък, тъй като депутатите, определени за партия " Шин Фейн " в Северна Ирландия, не заемат местата си.

Например на изборите през 2017 година " Шин Фейн " завоюва седем места, на процедура понижавайки прага до 322.

Ами в случай че няма явен победител?

Ако никоя партия не получи болшинство, резултатът е " провесен парламент ".

В този случай партиите може да опитат да образуват съюзи между тях, които да им обезпечат задоволително поддръжка, с цел да завоюват гласоподаване в Народното събрание.

Действащият министър председател Борис Джонсън първи ще опита да реализира съглашение, с цел да събере болшинство в Народното събрание.

 Джонсън върви към победа на изборите през днешния ден, само че болшинството му не е несъмнено
© Reuters

Това може да е по силата на публично съдружно съглашение, както през 2010 година сред консерваторите и либералдемократите.

Би могло да е и по силата на съглашение за " доверие и предложение " с по-малка партия, която да поддържа държавното управление, както стана през 2017 година сред консерваторите и Демократичната юнионистка партия.

Ако Джонсън не успее да образува държавно управление, може да подаде оставка и да предложи водачът на най-голямата опозиционна партия да получи късмет за съставяне на кабинет.

Брекзит или нов референдум? За вероятните сюжети след изборите четете тук.

За настроенията в Шотландия и Уелс преди вота четете тук и тук.

За решаващите гласове на младите британци четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (834)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР